Et rekordhøjt antal børn får i øjeblikket tilkendt erstatning for stærkt ubehagelige bivirkninger, som de har fået i forbindelse med den meget udbredte Di-Te-Ki-Pol-Hib-vaccination, der skal beskytte dem mod blandt andet kighoste og polio, skriver Berlingske.

Til dato har 171 børn fået en erstatning på typisk 25.000 kroner, og tallet vil efter alt at dømme stige markant, når en række lignende sager afgøres i de kommende måneder.

Det fremgår af en ny opgørelse fra Patienterstatningen, som behandler erstatningskravene fra de ramte børn og deres forældre, og som i vid udstrækning også giver børnene medhold. Anerkendelesprocenten ligger således helt oppe på 96.

»Det er mange anmeldelser efter en vaccine og ikke mindst en meget høj anerkendelsesprocent,« siger direktør i Patienterstatningen Karen-Inger Bast til Berlingske.

Hun kæder de mange sager sammen med den megen medieomtale af problemer med vacciner, som ikke mindst er båret frem af diskussionerne omkring HPV-vaccinen.

Erstatningen gives, efter at børnene har udviklet kontaktallergi og/eller kløende knudedannelse i huden, såkaldte granulomer, efter at være blevet vaccineret.

Vaccinen indeholder således blandt andet et aluminiumsholdigt hjælpestof, og i nogle tilfælde kan barnet altså reagere allergisk over for stoffet.

Patienterstatningen vurderer, at generne berettiger til erstatning, fordi der er tale om sjældne bivirkninger, der overstiger, hvad barnet skal tåle i forbindelse med vaccinationen.

I mange - men langt fra alle - tilfælde vil generne gå væk efter et stykke tid, og det er derfor, at erstatningsbeløbet ikke er større end de 25.000 kroner. Patienterstatningen har foreløbig modtaget 271 anmeldelser og afgjort 177 sager, hvoraf altså 171 børn har fået anerkendt deres skade, og med den høje anerkendelsesprocent kan mere end 250 børn ende med at få erstatning. Næsten alle sager er modtaget de sidste par år.

I den uafhængige forening Vaccinationsforum, hvis formål er at udbrede viden om vaccinationer og støtte personer med vaccineskader, er bestyrelsesformand Else Jensen glad for den store andel af anerkendte aluminiumsskader. Hun efterlyser dog en reaktion fra myndighedernes side.

»Det er virkelig godt, at der kommer opmærksomhed på det. Men det er stadig uafklaret, hvor skadelig allergien egentlig er. Det er jo ikke nødvendigvis kun et granulom, man får, men måske også mere omfattende påvirkninger,« siger hun og sammenligner aluminium i vaccinerne med den tidligere brug af kviksølv.

Else Jensen mener derfor, at både myndigheder og forskere i højere grad bør lede efter et alternativ til aluminium i vaccinerne - eller i hvert fald skrue ned for mængden.

Sundhedsstyrelsen modtager i øjeblikket også en del bivirknings-indberetninger efter brug af vaccinen. I andet kvartal i år kom der i alt 78 vedrørende vacciner i børnevaccinationsprogrammet (eksklusiv HPV vaccinen), langt de fleste handlede om Di-Te-Ki-Pol-Hib-vaccinen. Det ændrer dog ikke ved styrelsens opfattelse af, at fordelene ved vaccinerne opvejer de mulige risici.