Fodbold fungerer. Det ved den 19-årige Rafel Shamri alt om. Hun står nemlig bag et lokalt initiativ, hvor hun som fodboldtræner for unge i alderen 7-16 år er med til at arbejde for bedre integration.

»Jeg er en storesøster for dem. Jeg fortæller dem om reglerne i samfundet, og hvad de må og ikke må. Og jeg fortæller dem også, når de skal tage sig sammen,« fortæller Rafel Shamri til bt.dk, efter hun mandag modtog EUs Borgerpris 2015 som den første dansker.

Prisen modtog hun for sit engagement i lokalmiljøet i Vejle, hvor hun igennem fodboldtræning er med til at holde andre unge ude af radikalisering.

LÆS OGSÅ:

Selv har Rafel Shamri altid interesseret sig for fodbold, og hun har været træner, siden hun var 13 år. På fodboldbanen er det lige meget, om man er dreng eller pige, og hvilken status man har i samfundet. På fodboldbanen handler det kun om talent, forklarer hun.

Rafel Shamri har vundet EU's Borgerpris 2015 for sit engagement i lokalområdet i Vejle, hvor hun kæmper for at holde unge ude af radikalisering. Det gør hun blandt andet ved at træne dem i fodbold.
Rafel Shamri har vundet EU's Borgerpris 2015 for sit engagement i lokalområdet i Vejle, hvor hun kæmper for at holde unge ude af radikalisering. Det gør hun blandt andet ved at træne dem i fodbold.
Vis mere

»I starten er det svært at komme ind i hovedet på drengene, men når de kan se, hvad jeg kan, så får de respekt for mig,« fortæller Rafel Shamri.

Og det hjælper faktisk, det kan Rafel Shamri se. Børnene, der deltager i fodboldtræningen klarer sig bedre i skolen, og de ændrer adfærd til det bedre. De hænger ikke på gaden som før, og de bliver mere motiverede. Det gør de, fordi de føler, at de nu bliver bakket op og har et sted at gå hen, hvis de har brug for hjælp.

’Unik’ rollemodel

Rafel Shamri ved, hvor meget det betyder at opleve den form for støtte. Det var nemlig ikke altid, hun selv havde steder at gå hen, når hun havde brug for gode råd:

»Da jeg var yngre, var der ingen til at guide mig gennem livet udover mine forældre. Der var ingen rollemodeller på gaden, og derfor ville jeg gerne være den her rollemodel for de her mennesker,« fortæller Rafel Shamri.

Og rollemodel er hun i den grad blevet. Det mener i hvert fald den socialdemokratiske EU-parlamentariker Christel Schaldemose, der indstillede Rafel Shamri til EU’s Borgerpris.

»Jeg så hende stå frem og fortælle, at der var radikalisering i hendes miljø, og at der var brug for at gøre noget. Jeg blev fascineret af, at hun gjorde noget. Hun virkede som en gæv pige,« fortæller Christel Schaldemose og uddyber:

»Det er virkelig en pris værd, at hun gør det her, uden nogen har bedt hende om det. Fordi hun selv havde brug for det i sin egen barndom, så gør hun det bare. Og det skal anerkendes. Hun er en rollemodel.«

LÆS OGSÅ:

At Rafel Shamri er en rollemodel har Christel Schaldemose et helt bestemt eksempel på. Tilbage i 8. klasse blev hun ikke erklæret egnet til gymnasiet, men i dag er hun optaget på Biomedicin på Aarhus Universitet. Et studie, der har et af landets højeste gennemsnit.

»Det er lidt unikt at få den her pris. Men hun er også unik, så hun fortjener den. Jeg er så glad for, hun fik den. Hun fortjener det virkelig,« slår Christel Schaldemose fast.

Selv er Rafel Shamri lidt mere ydmyg. EU’s Borgerpris eller ej. Det, der betyder noget er, at de unge føler sig velkomne, og at hun er med at skabe et bedre samfund.

»De skal have en hjælpende hånd, hvis de har brug for hjælp. Det er bare det, jeg prøver på. Det giver mig en glæde.«