EU-parlamentarikere inddrager såvel Europa-Parlamentet som Europa-Kommissionen i sagen om den forsvundne mistænkte i sagen om attentatet på Lars Hedegaard.

Mens Tyrkiet fortsat ignorerer danske krav om oplysninger om den forsvundne 27-årige mistænkte i sagen om attentatet på forfatteren og islamkritikeren Lars Hedegaard, trækker de to socialdemokratiske EU-parlamentarikere Ole Christensen (S) og Jeppe Kofod (S) nu såvel Europa-Parlamentet som Europa-Kommissionen ind i sagen. Det skriver Berlingske.

Samtidig var Tyrkiets ambassadør i Danmark mandag indkaldt til nyt møde i Udenrigsministeriet i København om sagen, oplyser udenrigsminister Martin Lidegaard (R):

»Regeringen tager denne sag meget alvorligt og fortsætter presset på Tyrkiet for at få afklaret de grundlæggende fakta i sagen og for at få fat på den formodede gerningsmand igen. Det gør vi dels med nye henvendelser i både Ankara og København, blandt andet indkaldelse af den tyrkiske ambassadør i denne uge, dels i EU, hvor jeg blandt andet har taget sagen op med den Høje Repræsentant Federica Mogherini,« oplyser ministeren i en skriftlig udtalelse til Berlingske.

I Europa-Parlamentet fik socialdemokraten Ole Christensen for nylig et »ikke tilfredsstillende« svar fra den tyrkiske EU-ambassadør om, hvorfor den sigtede, 27-årige BH, forsvandt fra et tyrkisk fængsel.

Ole Christensen vil nu inddrage Udvalget for Fundamentale Rettigheder i Europa-Parlamentet og forelægge sagen for Johannes Hahn, EUs udvidelseskommissær. På et møde i Strasbourg tirsdag tog han endvidere sagen op med Afif Demir Kiran, næstformand for Europa-Parlamentet og Tyrkiets fælles delegation. Ole Christensen stillede Afif Demir Kiran en række konkrete spørgsmål i sagen, og Afif Demir Kiran, som er medlem af Tyrkiets regeringsparti, AKP, lovede at forelægge dem for Tyrkiets justitsminister og lovede at vende tilbage med svar.

Jeppe Kofod har bedt Europa-Kommissionen om at vurdere, om Tyrkiet med den manglende udlevering lever op til de internationale konventioner.

»Med den måde, Tyrkiet har håndteret sagen på, forhindrer man, at retten kan gå sin gang. Det er en skandale. Derfor må presset på Tyrkiet fastholdes fra alle sider,« siger Jeppe Kofod til Berlingske.

Udenrigsminister Martin Lidegaard har tidligere forklaret, at Danmark ikke har taget mere alvorlige diplomatiske skridt i sagen for at bevare det gode forhold til Tyrkiet. Det fik Enhedslisten og Dansk Folkeparti til at kritisere regeringen for at være »pinlig« og »slap«.

Ole Christensen konstaterer mere stilfærdigt, at »der er en vis dobbelttydighed i signalerne fra udenrigsministeren« om udmeldingen.

»Jeg ved jo ikke, hvad der ligger til grund for de udtalelser, udenrigsministeren er kommet med. Men jeg er medlem af et europæisk parlament, der gør rigtigt meget ud af at fokusere på fundamentale rettigheder og overholdelse af fælles spilleregler. Når et land som Tyrkiet blæser på alle konventioner, er det Danmarks og EU-landenes pligt at reagere og holde fast. Jeg er enig i, at vi skal have et godt forhold til Tyrkiet, men det skal jo være gensidigt.«

Jeppe Kofod påpeger, at et godt forhold til Tyrkiet er vigtigt for Danmark og for Europa:

»Men for mig er det ikke en undskyldning for ikke at gøre noget. Vi vil forfølge denne sag, uanset at Tyrkiet er et stort og vigtigt land i Mellemøsten. Det her er ikke en lille sag. Den er principiel og stor, og derfor vil vi forfølge den til der er fundet en løsning.«

På et møde i Udenrigspolitisk Nævn tirsdag fik Folketingets udenrigsordførere en orientering om Hedegaard-sagen.

»Jeg havde håbet, at vi på mødet kunne få en orientering om, at der var fremdrift i processen. Det er bare ikke tilfældet, og det er dybt problematisk. Derfor bør vi drøfte, hvad det skal få af konsekvenser for vores forhold til Tyrkiet. Det er skuffende, at regeringen ikke øger presset på Tyrkiet, der holder Danmark for nar,« siger udenrigsordfører Nikolaj Villumsen (Ø) fra Enhedslisten.

Søren Espersen (DF), udenrigsordfører for Dansk Folkeparti, mener, at udenrigsministeren har spillet Danmarks kort for svagt.

»Nu står den tyrkiske ambassadør igen over for en dansk udenrigsminister, der allerede har sagt, at forholdet til Tyrkiet er vigtigere end denne sag. Dermed er der meget, der er for sent for Danmark,« siger han.

Udenrigsordfører Søren Pind (V) fra Venstre er mere forstående over for regeringen:

»De reaktionsmuligheder, som Danmark reelt har over for Tyrkiet, er meget begrænsede. Når spørgsmålet er, hvad man overhovedet kan gøre, skal man passe på ikke at kravle for højt op i træet.«