Regeringens ønske om at forlænge den militære indsats, hvor syv danske F16-fly deltager i kampene mod terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS), møder nu skarp kritik fra nogle af de folk, der er helt tæt på den militære indsats, skriver Berlingske.

Hvis indsatsen forlænges yderligere, vil det nemlig for alvor puste til de allerede store problemer med revner i stellene på de gamle F16-fly samt rekordhøjt sygefravær og stress­tilfælde blandt flymekanikerne, der vedligeholder de danske fly på basen i Kuwait.

Derfor må politikerne tage konsekvensen og trække flyene hjem, når det nuværende mandat til bidraget udløber til oktober.

Det er i hvert fald meldingen fra 14 tillidsrepræsentanter fra kampflyenes hjemmebase Fighter Wing Skrydstrup ved Vojens. De advarer i et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de øvrige partiledere på Christiansborg om, at en forlængelse af indsatsen vil betyde, at mekanikerne ikke kan løse opgaverne ordentligt.

Ifølge Henrik G. Christiansen, fællestillidsrepræsentant ved Fighter Wing Skrydstrup, har flymekanikerne problemer med stress og sygefravær, fordi der trækkes på de samme mennesker igen og igen på grund af den akutte mangel på flymekanikere.

»Nu må vi sige stop. Folk er trætte, hårdt belastede og har ikke tid til familien, mens sygefraværet er rekordhøjt. Samtidig begynder der at komme revner i flyene, som lider under slitagen og kræver stadig mere vedligehold. Politikerne må tage et ansvar og trække os hjem, så vi kan holde en pause,« siger Henrik G. Christiansen.

Siden oktober sidste år har syv danske F16-fly været udsendt som en del af en international koalition, der anført af USA skal støtte irakiske og kurdiske styrker i kampen mod Islamisk Stat.

Normalt er mekanikerne udsendt i maksimalt 12 måneder og derefter har de en klar­gøringsfase på mellem seks og 12 måneder før endnu en udsendelse. I det lys er det en direkte dårlig idé at forlænge indsatsen, mener Jesper K. Hansen, formand i Centralforeningen for Stampersonel, der er forsvarets største fagforening.

»Vi er der nu, hvor vi ikke kan løse opgaverne ordentligt, hvis det her bidrag bliver forlænget. Der er stor frustration blandt teknikerne i både Kuwait og Skrydstrup. Det handler om, at man skal have en hverdag, hvor man kan se sin familie i øjnene og have en udsendelsesfrekvens, der passer med familielivet. Vi er nået til et punkt, hvor det ikke hænger sammen længere,« siger Jesper K. Hansen.

Det er ikke et opråb om, at politikerne skal tilføre flere penge til forsvaret eller ansætte flere folk, da det næppe kan løse problemet, lyder det fra fagforeningsformanden.

Derfor er eneste udvej ifølge Jesper K. Hansen at trække de danske fly hjem fra opgaven i luftrummet over Irak:

»Det tager mellem fire og fem år at uddanne en flymekaniker på det niveau, som der kræves nu. Det er ikke bare lige sådan at ansætte nogle flere. Derfor opfordrer vi politikerne til at trække flyene hjem til oktober, som det hele tiden har været tanken.«

Som Berlingske kunne fortælle fredag, er problemerne med de slidte F16-fly og de nedkørte medarbejdere heller ikke gået Flyverstabens ledelse forbi.

»Vi har en medarbejdergruppe, der har leveret en ekstraordinær indsats. Vi blev indsat i Irak i oktober sidste år og har fløjet mere end 4.000 timer, flere end 410 missioner og har afleveret flere end 350 bomber. Det kan vi ikke blive ved med,« sagde den øverste chef for Flyverstaben, generalmajor Max A. L. T. Nielsen, til Berlingske.

Samtlige partier i Folketinget med undtagelse af Enhedslisten og daværende løsgænger Uffe Elbæk (Alternativet) stemte i begyndelsen af oktober sidste år for at sende syv danske F16-kampfly og omkring 280 mand til Irak for at assistere med bekæmpelsen af Islamisk Stat.

Folketingets mandat til den militære indsats er tidsbegrænset til 12 måneder og udløber til oktober. Men ifølge Venstre-regeringens regeringsgrundlag skal Danmark »fortsat deltage i den internationale koalition mod ISIL og bidrage militært til bekæmpelsen af terrororganisationen i Irak«.

Derfor vil regeringen »fremlægge forslag til en forlængelse af mandatet for det danske bidrag, inden dette udløber til oktober,« som det lyder. Og tidligere har Venstre da også meldt sig klar til også i fremtiden at bidrage med kampfly.

I dag er meldingen fra Venstres forsvarsordfører, Peter Juel Jensen (V), at han vil afvente en militærfaglig vurdering af situationen. Samtidig vil han sikre, at eventuelt fremtidigt bidrag sker, så de pressede mekanikere »fortsat kan ånde«.

»Hvis resten af koalitionen vil forlænge, fordi det gør en forskel, skal vi selvfølgelig gå positivt ind i det,« siger Peter Juel Jensen (V) og uddyber:

»Umiddelbart synes jeg, at missionen skal forlænges, fordi vi ikke er i mål endnu. Jeg er positiv over for, at missionen kan fortsætte, såfremt der er et militærfagligt formål, og at koalitionspartnere også er indstillet på det,« siger Peter Juel Jensen.

Hvis missionen fortsætter, kan det blive uden opbakning fra Dansk Folkeparti.

»Hvis det er rigtigt, som de (flymekanikerne, red.) siger, at det er fysisk umuligt, så skal vi selvfølgelig ikke fortsætte. Det giver sig selv,« siger Søren Espersen (DF), udenrigsordfører for Dansk Folkeparti og formand for Det Udenrigspolitiske Nævn.

»Det væsentligste for os har altid været Danmarks territoriale forsvar. Det her er opgaver, som ligger udover det. Det er fint, at vi melder os, og det har vi også fra vores side været med i, men det må altid være sådan, at det er vi kun med i, hvis vi har, i gåseøjne, »overskud« til det. Jeg kan ikke kalde det en luksus, men det er noget, man har oven i det, som er vores primære opgave,« siger Søren Espersen og henviser til flyvevåbenets opgaver i Grønland, de baltiske lande og Østersøen samt suverænitetshævdelse i luftrummet over Island.

»Hvis det, vi laver andre steder, skaber problemer herhjemme, så må vi standse missionen,« siger Søren Espersen.

Han mener ikke, at det vil skade Danmarks anseelse i de internationale kredse.

»Det tror jeg ikke, nej. Danmark har et godt navn i NATO og i andre kredse, når det gælder om at stille sig til rådighed. Briterne og amerikanerne har et fint syn på os, og de vil have forståelse for, at vi ikke magter at fortsætte indsatsen med det nuværende materiel og mandskab,« mener Dansk folkepartis udenrigsordfører.

På grund af ferie har det ikke været muligt at indhente kommentarer fra hverken Socialdemokraterne eller forsvarsminister Carl Holst (V).