De seneste to uger har dansk politi ikke kunnet opretholde normal kontrol ved grænserne, og tallene for indrejste flygtninge og migranter stiger fortsat.

I lidt over to uger har det danske politi været sat på en usædvanlig opgave, og det har ført til en usædvanlig grundig optælling af flygtninge og migranter.

Politiet startede med at udgive tallene den 13. september på baggrund af, at de ikke længere kunne opretholde normal grænsekontrol fra søndag den 6. september.

»Vi er i en helt ekstraordinær situation, hvor dansk politi ikke kan løse sine opgaver ved den dansk-tyske grænse på den måde, som vi plejer. Men det er vigtigt at fremhæve, at der ikke er givet 'frit lejde', således at det nu skulle være tilladt at indrejse i Danmark uden lovligt grundlag,« sagde rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg på det tidspunkt.

Siden er situationen ved den dansk-tyske grænse ikke normaliseret. De nyeste tal er nu kommet, og 12.400 flygtninge og migranter er ifølge Rigspolitiet nu kommet til Danmark siden 6. september. Men det er et minimumstal.

Tallet er baseret på konkrete observationer fra politiet, og derfor er tallet formentlig højere.

Tallene er behæftet med en vis usikkerhed, da politiet på grund af Schengen-regler ikke må kontrollere alle busser, tog og biler, der kommer ind i landet.

Ifølge EU-reglerne må dansk politi blandt andet kun udføre grænsekontrol i 20 tog om dagen og højst i tre tog per strækning.

Hvor mange, der er rejst videre, er usikkert, og der er endnu heller ikke tal på, hvor mange af de nyankomne, der har søgt asyl i Danmark.

I de første syv måneder af 2015 søgte 5.174 personer om asyl i Danmark. Det tal er lavere end tallet for 2014, så i begyndelsen af året søgte færre altså om asyl.

Den første uge efter den 6. september kom mindst 5.000 flygtninge og migranter til Danmark, og tallet er i ugerne efter fortsat med at stige markant.

Tirsdag klokken 11.45 holder justitsminister Søren Pind (V) pressemøde sammen med rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg og konstitueret chef for Politiets Efterretningstjeneste, Finn Borch Andersen, om flygtningesituationen.

På mødet vil de give et overblik over flygtningesituationen og gøre status på de politi- og sikkerhedsmæssige aspekter af situationen.

I 2014 kom der i alt 14.815 asylansøgere til Danmark, men en del af dem blev sendt retur til andre europæiske lande via den såkaldte Dublin-aftale.

Godt 10.000 fik dermed behandlet deres sag i Danmark, og ud af dem fik 6.110 asyl.