Når mor anklager far for pædofili i en samværssag, suspenderes faderens samvær, hvilket styrker moderens tilknytning til barnet og kan gøre det svært for faderen at genetablere fuldt samvær, selv hvis anklagen er grundløs, lyder det fra statsforvaltningen.

Mindst en gang om ugen bliver en beskyldning om pædofili fremsat i forbindelse med samværssager i Statsforvaltningen mellem forældre, der er uenige om, hvordan de bedst deler barnet. Og selvom der nogle gange er hold i anklagen, så er det ikke altid tilfældet, fortæller kontorchef i Statsforvaltningen Bente Koudal Sørensen ifølge Kristeligt Dagblad.

Der findes ikke egentlige opgørelser på området, men Bente Koudal Sørensen vurderer, at der i hvert fald en gang om måneden bliver fremsat en grundløs anklage om pædofili i en samværssag, typisk af moderen.

Ifølge Foreningen Far er der minimum 100 sager hvert år, hvor pædofili-kortet bliver trukket i en samværssag, og foreningen oplever, at beskyldningerne ofte er grundløse.

Af »Vejledning om Samvær« fremgår det, at Statsforvaltningen er forpligtet til at reagere, hvis en forælder lufter en mistanke om overgreb.

Statsforvaltningen suspenderer rutinemæssigt samværet med den forælder, der beskyldes for at begå overgreb.

»Vi er meget opmærksomme på dilemmaet. Men vi kan ikke se igennem folk, så vi er nødt til at undersøge beskyldningerne. Det uophævelige dilemma er, at vi ved, at de her beskyldninger en gang i mellem er grundløse, samtidig er vi nødt til ikke at tage chancer,« siger Bente Koudal Sørensen.

Samværet suspenderes typisk i tre måneder, mens politiet undersøger, om der er hold i anklagerne, men ifølge Foreningen Far kan sagsbehandlingstiden kan være endnu længere, og der kan nogle gange gå over et år, hvor en far ikke får lov til at se sit barn.

Ifølge Bente Koudal Sørensen har det ikke umiddelbart konsekvenser for moderen, hvis hun ytrer en grundløs anklage i Statsforvaltningen mod faderen. Det kan tværtimod være en fordel, fordi faderens samvær med barnet bliver suspenderet som en konsekvens af anmeldelsen., og det betyder, at moderens tilknytning til det fælles barn bliver stærkere, og hvilket der bliver lagt afgørende vægt på i samværs- og forældremyndighedssager.