En farlig bændelorm spreder sig i Danmark. Den smitter fra ræve til hunde og videre til mennesker. Og selv om ormen er harmløs for dyrene, kan den være livsfarlig for mennesker.

Tænk dig om, inden du klapper hunden eller putter dig med katten i sofaen. Hvis din hund har været i skoven, eller katten spist en mus, kan de potentielt have været i kontakt med en farlig parasit, der i øjeblikket breder sig i det sønderjyske.



Den farlig bændelorm fra ræve spreder sig i det sønderjyske og kan i værste fald gives videre til mennesker via hunde og katte.

Det skriver DR Nyheder.

Veterinærinstituttet offentliggør i næste uge en rapport om forekomsten af dværgbændelorm, som viser, at den farlige parasit er begyndt at brede sig til mårhunde i det sønderjyske, og forskerne frygter, at det er et spørgsmål om tid, før den har spredt sig til resten af landet.

- Mit bud er, at forekomsten er højest i Sønderjylland, men at det spreder sig op i det centrale Jylland. Og så er der en mulig risiko for, at det spreder sig i hele landet, det siger seniorforsker ved Veterinærinstituttet DTU, Heidi Enemark, til DR Nyheder.



Parasitten, der kan smitte både mennesker og kæledyr, er siden 2011 konstateret i 14 ræve i Danmark. 10 af dem er fundet i naturen omkring Højer i Sønderjylland. Fire er fundet omkring Grindsted.

- I værste fald er parasitten dødelig. Den kan give anledning til kræftlignende forandringer i leveren. Forandringer, som kan sprede sig til andre dele af organismen, fortæller seniorforsker Heidi Enemark.

Ifølge Heidi Enemark er sandsynligheden for at blive smittet heldigvis meget lille. Det kan for eksempel ske, hvis man ved uheld får æg fra hunde- eller ræve-afføring i munden.