Frederiksberg Skadestues læger havde ikke tid til at se på røntgenbilledet af otte-årige Mathildes fod. Seks måneder senere vokser Mathildes ben ikke, som det skal.

Mathilde fik ikke ordentlig fat, da hun ville kravle fra legehusets tag og over i træet ved siden af. Fingrene gled, og hun faldt to meter og landede skævt på sin højre fod. Da Mathilde klagede over, at foden gjorde ondt, ringede pædagogerne på fritidshjemmet til Mathildes mor, Helene Saidyleigh.

Hun skyndte sig fra arbejde og kørte Mathilde til skadestuen på Frederiksberg Hospital, som er en af de små skadestuer i hovedstadsområdet. De kom ind sent på eftermiddagen og ventede i en times tid, før en sygeplejerske tilså Mathildes fod. Dernæst ventede de på en læge, som besluttede, at der skulle tages et røntgenbillede.

Men da de havde været til røntgen, trak tiden ud. De ventede forgæves på svar på, hvad billedet havde vist. Ved 20-tiden kom en sygeplejerske hen og fortalte Helene Saidyleigh, at ingen af lægerne havde tid til at se på røntgenbilledet.

Men at en af de personer, som arbejdede med at tage røntgenbillederne, havde set på det og ikke mente, at der var noget brud i Mathildes fod. Den vurdering erklærede sygeplejersken sig enig i, så hun rådede dem til at tage hjem.

Helene Saidyleigh spurgte, om røntgenbilledet ikke burde vurderes af en læge, men fik at vide, at alle røntgenbilleder fra skadestuen per rutine blev gennemgået morgenen efter af lægerne. Og hvis de opdagede noget på billedet af Mathildes fod, ville skadestuen ringe.

Store smerter

De ringede ikke. Men næste morgen havde Mathilde store smerter og kunne ikke støtte på foden, så Helene Saidyleigh kørte igen til skadestuen. Her forsikrede personalet, at der ikke var noget brud, og efter at Helene Saidyleigh insisterede på det, fik de et par krykker og en støtteforbinding med hjem til Mathilde.

Det var i midten af september, ulykken skete. Fem dage senere var Mathildes fod stadig meget hævet og så øm, at hun ikke kunne sove. Helene Saidyleigh opsøgte derfor egen læge, som mente, at skadestuen kunne have overset et brud. De blev derfor sendt til Frederiksberg Skadestue igen, men kun for at blive afvist. På det tidspunkt var Helene Saidyleigh begyndt at tage notater om forløbet, og hun skriver om mødet med en skadestuelæge:

- Han holder fast i, at han igen har set billederne og der intet brud er. Han siger, jeg skal tage krykkerne fra hende og få hende til at gå på benet. (...) Jeg siger til lægen, at der måske kunne være lavet en fejl og de kunne tage et nyt billede. Men fik et vredt svar om, at de ikke lavede fejl.

Frustreret opsøgte Helene Saidyleigh sin egen læge igen, som henviste dem til en specialist. Der kom de til i oktober, og specialisten mente, at der kunne være tale om et overset brud. Da der var fire måneders ventetid hos Rigshospitalets ortopædkirurger, blev de sendt til akutmodtagelsen på Hvidovre Hospital. Her ventede Helene Saidyleigh og Mathilde fire timer - for så at blive sendt hjem, fordi skaden ikke var akut.

Tilbage gik det til specialisten, som fik trumfet en undersøgelse igennem på Hvidovre Hospital. Den blev foretaget 29. november, altså to en halv måned efter, at Mathilde faldt ned fra legehuset. Her fik de så at vide, at de oprindelige røntgenbilleder fra Frederiksberg Hospital viste et tydeligt brud på højre fod. Selve bruddet var vokset fint nok sammen. Men til gengæld kunne væksten i Mathildes højre fod og ankel have taget varig skade.

Det ene ben længere end det andet

Siden er fulgt et forløb, hvor Mathilde skiftevis har haft benet i gips og forsøgt at genoptræne det med store smerter til følge. I maj besluttede læger at operere foden og lægge en skive ind, så anklen igen kan komme til at vokse. For i dag vokser en del af hendes ankel ikke, som den skal. Det vil sandsynligvis betyde, at hendes venstre ben vokser sig længere end det højre. Mathilde skal opereres næste gang den 10. august.

Hendes mor, Helene Saidyleigh, er både rasende og frustreret over, at en fejl har givet Mathilde varige men. Hun har klaget til patientforsikringen, som har pålagt Frederiksberg Hospital at betale 13.000 kr. i erstatning til Mathilde. Hospitalets vicedirektør, Ane Friis Bendix, beklager forløbet på hospitalets vegne. Hun oplyser, at røntgenbilleder taget på skadestuen om aftenen først bliver set morgenen efter af læger, og at en erfaren overlæge gennemgik Mathildes billede.

- Hvad der er sket, så bruddet ikke er blevet opdaget, ved jeg ikke, men generelt kan jeg sige, at når man har at gøre med børn og brud omkring led, så kan det være vanskeligt på et røntgenbillede at se et brud omkring et led, fordi børns vækstzoner sidder så tæt på leddene, at det kan forstyrre tolkningen af billedet.