Bør danske charterselskaber oplyse om, hvilke af dets destinationer man kan ‘risikere’ at møde flygtninge, der tager turen over Middelhavet for at sikre sig et nyt og fredfyldt liv?

Det er blevet voldsomt debatteret i løbet af torsdagen, efter at BT bragte en artikel om charterturisten Henriette Larsen, som mente, at hendes ferie til den græske ø Lesbos var blevet ødelagt af de mange flygtninge, som hver morgen ramte kysten i deres gummibåde foran hendes hotel på den nordlige del af øen.

Læs også: Charterturist: Flygtninge ødelagde min ferie på Lesbos

Ingen af de fire store danske charterselskaber, Star Tour, Spies, Apollo og Bravo Tours, har valgt at oplyse på deres hjemmeside om den nuværende flygtningekrise, der især påvirker de græske øer - fortrinsvis Lesbos, men også andre dansker-favoritter som f.eks. Kos.

Og det er der en god grund til. ‘Vi vil ikke advare imod mennesker’, lyder det fra Spies, som har Lesbos på sommer-programmet.

»Det er jo lidt svært at skrive om et menneskeligt problem. Det skal jo ikke lyde som en advarsel imod flygtninge, og vi hverken kan eller vil advare imod mennesker. Det strider imod vores etik at skulle gøre det,« siger Spies’ kommunikationschef, Torben Andersen, til BT.

Læs også:

Han var selv på Lesbos for 14 dage siden og oplevede ikke flygtningene som et problem. Spies har heller ikke modtaget nogen klager fra danske turister, efter de er kommet hjem fra Lesbos.

Samme melding kommer fra Bravo Tours, der også gladelig sender turister til den lille græske ø, selvom der dagligt ankommer både med flygtninge på stranden fra Tyrkiet.

»Vi har ikke haft nogen klager eller nogen, der har reageret på det. Og så længe vores gæster ikke oplever, at de får en dårlig ferie, så synes vi ikke, der er grund til at gøre noget,« siger selskabets rejseambassadør, Stig Elling.

»Selvfølgelig er det ikke rart at se, hvis der kommer børn ind, som ikke har det godt, men vores klare holdning er, at det op til en selv, hvordan man håndterer den situation i sit hoved. Hvis det skulle ske, at der kommer en båd ind, og man ikke rigtig bryder sig om det, så må man lige gå væk i den periode, hvor de bliver samlet op,« siger han.

Læs også:

Hos Apollo Rejser, der i årevis har slået sig op på at være den største udbyder af rejser til Grækenland, har man ikke Lesbos på programmet. Til gengæld har selskabet masser af danske turister på Kos, hvor man også møde en flygtning.

»Vi oplever jo netop nu den største flygtningestrøm siden 2. Verdenskrig, og det er jo altså folk i nød, så vi bliver nødt til at acceptere, at sådan er situationen lige nu. Og så er der altså en mulighed - jeg vil ikke sige risiko - for at støde på nogle bådflygtninge,« siger Apollo Rejsers kommunikationschef, Glenn Bisgaard.

Han er i tvivl, men mener godt, at man - hvis det opleves som et generelt problem - kan bruge hjemmesiden til at oplyse, at man er bevidst om, at der kommer mange flygtninge.

»Jeg kan godt sætte mig ind i, at ferieoplevelsen bliver en anden. Ferie er jo en klar blå himmel, en drink med en paraply i, mens man ligger på stranden, og der kan jeg da godt sætte mig ind i, at det kan blive lidt påvirket af, at man ser en masse mennesker på stranden, der er i nød, og som man faktisk ikke må hjælpe, selvom det ligger en nært som medmenneske.«

»Det kommer tæt på, men vi må jo også bare erkende, at det er den tid, vi lever i,« siger han.

Læs også:

Over 75.000 flygtninge er gået i land ved de græske kyster alene i år. 60 procent af dem er fra det krigsramte Syrien. De fleste drager til et modtagelsescenter, hvorfra de oftest bliver sendt videre til den græske hovedstad, Athen.

Både Spies og Bravo Tours oplyser i busserne på vej til hotellerne, hvordan flygtningesituationen er på Lesbos. Her møder man kun forståelse for flygtningenes forfærdelige situation, og ifølge Torben Andersen og Stig Elling bliver der ofte spurgt om, hvordan man kan - og om man må - hjælpe.