Familiestyrelsen har flere sager med barnebortførelser end nogensinde før.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>- Globaliseringen spiller helt sikkert en stor rolle, siger Henriette Braad Olesen, der er chefkonsulent hos Familiestyrelsen.

Statistikken for bortførelser fra Danmark går tilbage til 1991. Dengang var der ikke meget at tælle op, for der var kun ét enkelt tilfælde for 19 år siden.

I dag er det en helt anden virkelighed. I 2009 var antallet af sager nået op på 30.

Stigningen skyldes både, at nogen sager bliver overført fra år til år. Samtidig spiller globaliseringen en rolle.

- Familier i dag dannes i højere grad på tværs af landegrænser. Det er med til, at der kommer nogle andre forviklinger end for 20 år siden, forklarer Henriette Braad Olesen.

Siden 1. januar i år er der oprettet 14 nye sager med børn som er bortført fra Danmark til lande der er med i Haag-konventionen.

Samarbejder om bortførelser


Familiestyrelsen tager sig af sager med børn, der er bortført til lande, de har dette samarbejde med.
Her er det sjældent noget problem at få udleveret børnene igen.

- Generelt kan man sige, at de sager vi har med at gøre, der er der tale om forældre der flytter. De flygter ikke, og de går typisk ikke under jorden, men er lette at finde frem til, siger hun.

Højsæson for bortførelser

Hos Borgerservice, der tager sig af børn som bliver bortført til lande som Danmark ikke har et samarbejde med, er tallene mere konstante. Til gengæld kommer sagerne på én gang. 

- Der er altid mange barnebortførelser om sommeren, siger Jette Samuelsen Jeppesen, der er chefkonsulent hos Borgerservice. Bortførelserne sker ofte under dække af en sommerferie i udlandet, forklarer hun.

Heldigvis bliver mange sager hurtigt løst.