Kræftramte Hans Henrik Petri har kræft, og han har overlevet lægernes dom på 10 år. Men han er ikke et enestående tilfælde.

»Vi skal jo alle sammen af sted, jeg har bare lidt kortere tid, end I har.«

Ordene kommer fra 67-årige Hans Henrik Petri. Han har kræft i bugspytkirtlen og blev opereret for det tilbage i 2005. 10 procent chance for at overleve 10 år var dommen fra lægerne, men nu er de ti år altså gået, så fra nu af er det ’bonusår’, som Hans Henrik Petri kalder det.

Spørger man Jens Oluf Bruun Pedersen, lægefaglig redaktør ved Kræftens Bekæmpelse, er Hans Henrik Petri ikke længere et enestående tilfælde. Godt nok er bugspytkirtelkræft en af ’de store dræbere’, men flere kræftpatienter lever længere med deres sygdom end for bare 10 år siden.

»Vi er trods alt blevet bedre til at opdage kræften hurtigere og dermed give en bedre prognose. Behandlingen er også blevet bedre – lige fra bedre operationer til bedre strålebehandling,« siger Jens Oluf Bruun Pedersen.

At leve med kræften

Mange kræftformer bliver i dag kroniske sygdomme, fortæller Jens Oluf Bruun Pedersen. Man lever med kræften og får medicinsk behandling, så man i mange år kan leve et fint liv.

Han påpeger dog, at det er svært at sige noget gennemsnitligt om, hvor lang tid længere, folk lever med kræft i dag, fordi sygdommen er så forskellig.

Men hvad så med de, der ikke længere kan få behandling og andet end tre depotpiller om dagen med morfin?

»Det er jo klart, de har ikke så langt et liv. Men man ser også, at de lever længere og længere. Man ser jo, at patienter i en forfærdeligt dårlig tilstand kan komme på et hospice og få noget behandling og blive rettet op.«

Det var netop, hvad Hans Henrik Petri oplevede. Da han kom på hospice hang hans liv i en meget tynd tråd. En tråd, han selv overvejede at kappe.

Men hospicet fik doseret hans medicin rigtigt, gav ham omsorg og pleje. I dag sidder han i sit eget hjem og har det godt, har livsglæde og smiler - trods det, at 80 procent af hans lever i dag er dækket af svulster fra bugspytkirtlen.

»Det spiller helt klart ind, at man ikke mister modet. Alt andet lige så hjælper det én med at overleve,« siger Jens Oluf Bruun Pedersen.

En succeshistorie

Flere patienter på hospice oplever, ligesom Hans Henrik Petri, at blive udskrevet fra hospice igen.

På landsplan er der gennemsnitligt 10-20 procent, der kommer hjem igen. Ikke fordi de er raske, men fordi de har fået det meget bedre og kan klare sig derhjemme.

Som Tove Videbæk, landsformand for Hospice Forum Danmark, siger:

»Det, synes jeg jo, er en succeshistorie.«

»Det fortæller lidt om, hvor gode de faktisk er på hospice til at give den behandling, som det enkelte mennesker har behov for, og som det enkelte menneske kan få det bedre af.«

Det er ikke en pludselig udvikling, der har ramt hospiceverden. De 10-20 procent er tal, man har kendt til de seneste tre-fem år.

»De fleste tror, hospice er det sidste sted. Og det er det jo ikke. For nogen er det et besøg, og så kommer de hjem,« siger Hans Henrik Petri.

»Det er positivt for sindet at være på hospice. Du møder de her rare mennesker, der gerne vil hjælpe og gøre noget for dig.«

Men nogle patienter tør næsten ikke blive udskrevet, siger Tove Videbæk.

»Der tager man en snak om, at det ikke er sådan, at man slipper dem, de kan altid ringe, og de kan altid komme igen.

Der er jo patienter, der kommer igen ad flere gange.«

Omkring 95 pct. af patienterne på hospice har kræft. Og det skyldes, at lægerne har nemmere ved at vurdere, hvor lang tid de har igen sammenlignet med andre sygdomme.

Men Hans Henrik Petri er en af dem, der driller lægernes statistikker. Han giver ikke op, som han siger, men han er samtidig også meget afklaret.

»Bliver det så slemt, så jeg kan mærke, at jeg skal af sted, så vil jeg gerne på hospice.«