Et stort flertal af danskerne vil have lavere moms på frisk frugt og økologisk mad, mens momsen på tøj, bøger og elektronik godt må forblive på 25 procent, viser meningsmåling.

Danskerne er godt tilfredse med at betale 25 procent i moms på andet end mad, men et stort flertal vil gerne have momsen ned på især de sunde fødevarer som frisk frugt, økologi og nøglehulsvarer, viser en meningsmåling fra De Samvirkende Købmænd (DSK) ifølge Politiken.

87 procent af danskerne svarer, at de gerne vil have momsen sænket på frisk frugt og grønt, mens 81 procent gerne vil have momsen ned på varer med Fødevareministeriets nøglehulsmærke for sund mad. På de næste pladser følger mejerivarer og økologi.

60 procent siger, at ting, der ikke er lige så livsnødvendige som mad - tøj, legetøj, elektronik, isenkram - ikke behøver lavere moms.

»Det overraskede mig meget positivt, at det var så klokkeklart - at vi er oppe på 87 procent, der vil have momsen ned på frisk frugt og grønt«, siger John Wagner, administrerende direktør for De Samvirkende Købmænd (DSK), der repræsenterer 1.300 butikker, herunder kæder som Spar, SuperBest, Rema 1000 og 7-Eleven.

DSK har i mange år arbejde for lavere moms på dagligvarer.

Ud af 28 EU-lande er Danmark det eneste, der ikke har differentieret moms, mens alle andre lande bruger momsen til at styre forbruget ved eksempelvis at have en lavere sats for fødevarer, bøger eller børnetøj. I Danmark er kun aviser undtaget for moms.

En rundspørge blandt partiernes skatteordførere viser, at Socialdemokratiet, Venstre og Liberal Alliance alle er klart imod, mens Konservative er forsigtigt afvisende, og kun Enhedslisten er for.

Venstres Torsten Schack Pedersen (V) sammenligner ideen om differentieret moms med at »åbne Pandoras æske« og illustrerer det med et eksempel: Skulle lav moms for æbler også gælde for æbletræer?

»Jeg er grundlæggende tilhænger af, at vi har en flad momssats. Differentieret moms bygger på en antagelse om, at man kan detaljestyre danskerne med afgifter. Jeg tror ikke på, at det er et spørgsmål, om et æble koster 2 kroner eller 1,75 kroner, hvis danskerne vil købe flere æbler«, siger han til Politiken.