Fødevarestyrelsen har fået kritik for at have reageret alt for langsomt i sagen om listeriaudbruddet i Danmark, som har kostet 13 mennesker livet. Nu erkender styrelsens fødevarechef, Hanne Larsen, i et interview med P1 Business, at den langsomme sagsbehandling kan have været fatal.

På spørgsmålet om hvorvidt hun kan afvise, at den lange reaktionstid har kostet menneskeliv, lyder svaret:

»Nej, det kan jeg ikke afvise.«

»Vi har en situation, hvor vi kunne have reageret midt i juli måned. Vi kunne have taget ud og lave kontrol på det tidspunkt. Der ville vi formentlig være kommet til det resultat, hvis analyseresultaterne ville være positive, at vi skulle have lukket virksomheden ned på det tidspunkt, og det er klart, at i den mellemliggende periode, er der nogen, der kan være blevet syge,« uddyber Hanne Larsen over for P1 Business.

Fødevarechefen henviser her til virksomheden Jørn A. Rullepølser, der er smittekilden til listeriaudbruddet. Allerede 16. juli blev Fødevarestyrelsen klar over, at der var problemer med listeria i rullepølsevirksomheden. Men først 11. august skred Fødevarestyrelsen ind og lukkede virksomheden.

Styrelsen skrev i sin redegørelse om forløbet for knap to uger siden, at da det blev klart, at der var risiko for listeriaudbrud via Jørn A. Rullepølser, »burde der have været foretaget en gennemgribende kontrol af virksomheden samt udtaget prøver«.

FAKTA: Listeriaudbruddet dag for dag

28. april:

Hos Jørn A. Rullepølser A/S udtager Fødevarestyrelsen prøver af lammerullepølse til overvågning for blandt andet listeria.

6. maj:

Fødevarestyrelsens laboratorium konstaterer, at en af prøverne fra lammerullepølsen er positiv for Listeria monocytogenes. Der må ikke være listeria i rullepølse, og derfor orienteres virksomheden Jørn A. Rullepølser A/S straks om fundet, så virksomheden hurtigst muligt kan påbegynde tilbagetrækning.

27. maj:

Fødevarestyrelsen afslutter kontrollen af tilbagetrækningen på virksomheden Jørn A Rullepølser A/S. Vurderingen er, at tilbagetrækningen er udført effektivt.

26. juni:

Statens Serum Institut orienterer Fødevarestyrelsen og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) om, at de fra fem patienter har listeriaprøver, som muligvis er ens. Prøverne fra Statens Serum Institut stammer fra perioden september 2013 til juni 2014. Statens Serum Institut kan dog endnu ikke med sikkerhed fastslå, om de fem prøver er helt identiske med hinanden. Hvis de er det, må de forventes at komme fra samme kilde.

3. juli:

Det viser sig, at kun to af de fem patienter har samme type listeria. Typen kaldes MLST224. Statens Serum Institut har gennemgået deres gemte listeriaprøver fra patienter og fundet yderligere fem af samme type. Der er nu kortlagt syv patienter med listeriatypen MLST224. Fire patienter fra 2013 og tre patienter fra 2014. Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen og DTU beslutter at sammenligne listeriaprøver fra fødevarer, som er indsamlet fra den lovpligtige overvågning for listeria i fødevarer. Prøverne fra fødevarer skal undersøges med samme metode som patientprøverne for at kunne finde ud af, om nogle af dem er af samme type som patienterne. Der er i alt 17 prøver af fødevarer fra 2013 og 2014. De blev alle undersøgt.

16. juli:

Statens Serum Institut konstaterer, at en prøve fra lammerullepølsen, der blev trukket tilbage 6. maj 2014 er magen til prøverne fra patienterne, altså listeria MLST224.

17. juli:

Det besluttes, at listeriaudbruddet skal behandles efter sædvanlig procedure for fødevarebårne udbrud. Da der kan gå op til 70 dage fra man spiser noget med listeria i, og til man bliver syg, kan patienterne fra 2014 godt være blevet smittet på tidspunktet omkring tilbagetrækningen af rullepølsen.

23. juli:

Fødevarestyrelsen beder Jørn A. Rullepølser om yderligere oplysninger vedrørende produktion og opfølgning foretaget i forbindelse med fundet af listeria i lammerullepølse i maj.

8. august:

Fødevarestyrelsen udtager prøver på Jørn A. Rullepølser, da der ikke er noget der tyder på, at udbruddet stopper. Dette gøres, selv om Jørn A. har overholdt de kontrolmæssige foranstaltninger i forbindelse med fundet af listeria i lammerullepølsen. Det vurderes, at der kan være risiko for, at der er listeria på virksomheden.

11. august:

Fødevarestyrelsens laboratorium finder listeria monocytogenes i flere af de undersøgte produkter på Jørn A. Rullepølser A/S. Det vides endnu ikke, om der er tale om samme type listeria som hos patienterne, blot at det er listeria. Fødevarestyrelsen meddeler Jørn A. Rullepølser A/S midlertidig produktions og distributionsforbud med det samme. De må således ikke producere og sælge mere fra virksomheden, før det er sikret, at den er ren igen. Produkter produceret på virksomheden fra 28. april 2014 og til dagsdato skal trækkes tilbage. Produkter fra aftagervirksomheder til Jørn A. Rullepølser A/S trækkes også tilbage. Tilbagetrækningen omfatter alle produkter på aftagervirksomhederne, som er produceret i perioden, fra virksomheden har forarbejdet Jørn A. produkter, og til de har gjort rent.

12. august:

Fødevarestyrelsen har iværksat tilbagetrækning af fødevarer fra virksomhederne, som aftager Jørn A.s produkter. Der udtages produkt- og miljøprøver til listeria analyser på samtlige aftagervirksomheder, som har viderebehandlet produkterne. Listen med produkter, som trækkes tilbage, er lagt på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Listen opdateres løbende indtil den er komplet. Alle tredjeledsvirksomheder (eksempelvis restauranter og detailvirksomheder) er identificeret, og Fødevarestyrelsen er i kontakt med dem for at sikre, at de trækker produkterne tilbage.

13. august:

Fødevarestyrelsen fortsætter med at kontakte alle tredjeledsvirksomheder og fortsætter opdatering af listen over tilbagetrukne fødevarer. Prøveudtagning i aftagervirksomheder fortsætter.

17. august:

Fødevarestyrelsen offentliggør en redegørelse om håndteringen af listeriaudbruddet. Heri erkender styrelsen, at det allerede 16. juli stod klart, at der muligvis var problemer med listeria hos Jørn A. Rullepølser. Men først 11. august greb Fødevarestyrelsen ind og lukkede virksomheden. Redegørelsen giver fødevareminister Dan Jørgensen (S) anledning til at påtale alvorlige fejl i Fødevarestyrelsens håndtering af udbruddet. Samtidig fratages Fødevarestyrelsens beredskabschef, Kim Sigsgaard, sit ansvarsområde. Fødevareminister Dan Jørgensen indkalder forligspartierne til møde om sagen onsdag 20. august.

18. august:

Fire personer mere konstateres smittet med listeria, hvilket bringer det samlede antal op på 24 personer. 12 personer er døde.

Sverige døjer med et listeria-udbrud, der på mange måder minder om det danske. Her er 42 svenskere blevet smittet siden oktober 2013, og syv har mistet livet. Men forskellen mellem det danske udbrud og det svenske er, at hvor det danske udbrud bliver vurderet til at være standset, så kommer der stadig nye tilfælde med den samme listeriatype til i Sverige - uden myndighederne er klar over, hvor listeriaen kommer fra.

Undersøgelser fra Statens Serum Institut viser, at det ikke kun er lammerullepølser fra virksomheden Jørn A. Rullepølser, der var kilde til listeria-bakterien. Også spegepølse og grillpølse, samt flere forskellige typer rullepølse indeholdt den farlige bakterie.

19. august:

Statens Serum Institut bekræfter, at endnu en person er død som følge af listeriasmitte fra et produkt fra Jørn A. Rullepølser. Det bringer det samlede dødstal op på 13.

20. august:

Fødevarestyrelsen fastslår, at 40 danske virksomheder har nølet med at tilbagetrække produkter, der kunne indeholde listeria-bakterier. De kan alle forvente en bødestraf på 40.000 kroner. Fødevareminister Dan Jørgensen holdt møde med fødevareordførerne i Fødevareministeriet. Han sagde efter mødet, at han ikke kan garantere, at listeria-bakterier ikke længere vil optræde. Men myndighedskontrollen bliver nu »skruet op«, lovede ministeren.

22. august:

Statens Serum Institut oplyser, at yderligere fire danskere er smittet med den listeriabakterie, der er sporet tilbage til kødpålæg, der blev trukket tilbage i sidste uge. Dermed er det samlede antal af listeriasmittede danskere nu oppe på 28. Antallet af døde er stadig 13. Virksomheden Lepo trækker 180 kilo leverpostej og 100 kilo oksebryst tilbage på grund af mistanke om listeria.

27. august:

Fødevarestyrelsen greb ikke ind, da kødproducenten Delika undlod at trække et parti svinekoteletter tilbage, selvom de var udskåret på den del af fabrikken Jørn A. Rullepølser, hvor der tidligere var fundet listeria.

29. august:

Fødevarestyrelsens fødevarechef, Hanne Larsen, erkender i et interview med P1 Business, at den langsomme sagsbehandlingstid i forbindelse med udbruddet kan have kostet menneskeliv.

Kilder: Fødevarestyrelsen, Fødevareministeriet og Statens Serum Institut