Forbered mobiltelefonen og tavle-PCen hjemmefra, og pas på sikkerheden, når først du er taget på ferie.

Det er de gode råd, som teleselskaber og myndigheder kommer med i disse tider, hvor rigtigt mange danskere drager til udlandet - med tilhørende risiko for problemer med både telefonregningen og virus.

For første gang siden 2007 har EU i år ikke tvangssænket mobil- og datapriserne. De er, som de var sidste år. Til gengæld får de et ordentligt gok i 2016 og forsvinder stort set helt i 2017. Dette gælder dog kun i de 28 EU-lande samt Norge, Island og Liechtenstein, som følger EUs regler på også dette område. I resten af verden er der god grund til fortsat at passe rigtigt godt på, at regningen ikke løber løbsk.

Hent apps og kort, og læg musik og lydbøger over

Sørg derfor for at hente applikationer som turistguides, valutaomregner og sprogguides til mobiltelefonen/tavle-PCen inden afrejsen. Hent også de kort over byer eller områder, som skal besøges; mange korttjenester giver mulighed for at hente kortene og lagre dem, så man ikke behøver netforbindelse undervejs, og en eventuelt indbygget GPS i telefonen eller tavle-PCen bruger ikke mobilforbindelsen, når man vil bruge landkortene til at finde sin placering.

Læg også musikspillelister og musiknumre over, så der ikke skal streames undervejs - for det kan blive rigtigt dyrt. Også lydbøger skal overføres. Endelig er det en god ide at rydde op i billeder og film, så der plads til nye på ferien.

Sørg for, at der er PIN-kodelås på telefonen, så uvedkommende - og eventuelle mobiltyve - holdes ude, også selv om du måske selv synes, at det er lidt besværligt at skulle låse telefonen op, hver gang den skal bruges. Sæt også SIM-kodelås på telefonen, så SIM-kortet kun kan aktiveres, efter at koden er tastet ind.

Sørg desuden for at skrive telefonens IMEI-nummer (som er dens eget CPR-nummer) ned, for det skal politiet have i tilfælde af tyveri. IMEI-nummeret er et 15-cifret nummer. Det står ofest bag telefonens batteri under stregkoden. Ellers kan man taste *#06# på mobiltelefonen, som om man skulle ringe op, og se det.

Et godt råd er aldrig at efterlade telefonen ubevogtet og ikke låne den ud til personer, man ikke kender.

Find endelig dit teleselskabs kundeservicenummer og skriv det ned, så dit SIM-kort kan blive spærret, hvis telefonen bliver stjålet.

Brug gratis net med omtanke

Når ferien så endelig begynder, opfordrer Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste alle danskere til at tænke sig om og ikke bare koble sig på gratis, trådløse net. Rådet gælder også, når man er i Danmark, for man ved aldrig, hvem der kan lytte med på de trådløse net, og indimellem - især set i lufthavne og i populære caféområder - bliver man snydt til at koble på et net, som i virkeligheden er en mobiltelefon eller PC i nærheden, som al ens datatrafik derefter sendes igennem, så vedkommende kan følge med i alt.

Center for Cybersikkerhed opfordrer til at undgå offentlige internetopkoblinger til at udveksle og tilgå sensitive informationer (og skal man endelig bruge et offentligt, gratis net, bør man kryptere kommunikationen med en VPN-forbindelse, hvis man har mulighed for det). Man bør aldrig benytte fremmed IT-udstyr til at udveksle og tilgå sensitive informationer, og man bør altid have sit IT-udstyr under opsyn.

Tilslut aldrig fremmede USB-enheder eller strømopladere til dit IT-udstyr, og lån det aldrig ud til fremmede personer.

Sørg for at udskifte alle kodeord til de tjenester, som du har brugt på rejsen, så snart du er hjemme igen. Skulle nogen have opsnappet dine adgangskoder, begrænses skaden.

Kilder til råd: Telia, Telenor og Center for Cybersikkerhed