Hver tyvende motionist i danske fitnesscentre viser tegn på såkaldt træningsafhængighed, viser ny forskning.

Motion er sundt, men alt med måde.

Har du har svært ved at sove, er du på en meget stram diæt og træner du i fitnesscentre mellem tre og fire timer om dagen? Kan du sige ja til ovenstående er du højst sandsynlig ved at udvikle såkaldt træningsafhængighed, skriver dr.dk på baggrund af resultaterne i en ny ph.d.-afhandling fra Syddansk Universitet.

Psykolog Mia Lichtenstein har som den første i Danmark undersøgt, hvor mange danske motionister, der er i risikozonen for at udvikle en afhængighed af træning. Omkring hver tyvende af alle danske motionister viser tegn på træningsafhængighed. Samtidig er op mod hver 10. dansker i risikozonen for at udvikle lidelsen.

»Man kan opfatte træningsafhængighed på lige fod med andre former for adfærdsafhængighed. Eksempelvis ligner lidelsen meget ludomani, hvor man ikke helt kan styre sin krop og impulser. Og symptomerne er præcis de samme, som man ser ved for eksempel alkoholmisbrug,« siger Mia Lichtenstein til dr.dk.

I dag er træningsafhængighed ikke en offentlig anerkendt lidelse, og sundhedsvæsnet behandler ikke for det. Men lidelsen bør anerkendes og tages meget alvorligt, mener Mia Lichtenstein, da træningsafhængige også kan udvikle distance til familie og venner.

Hos Sundhedsstyrelsen er man opmærksom på de afledte negative effekter af for meget træning. På nuværende tidspunkt er træningsafhængighed dog ikke en lidelse, Sundhedsstyrelsen har planer om at anerkende, ifølge dr.dk.