Jagten på vikingeborge er gået ind - og den kommer snart til at give pote igen, lyder det fra arkæologerne, som for nylig fandt Danmarks femte ringborg fra vikingetiden.

Mere vil have mere. Med disse ord kan man nok bedst beskrive den jagt, der er sat ind, efter at forskere for nylig kunne fortælle, at de med sikkerhed har fundet en 'ny' ringborg fra vikingetiden.

Siden da er en håndfuld arkæologi-interesserede nemlig gået i gang med at gennemtrawle luftfotos, laseropmålinger og al mulig anden information om Danmarks landskab for at finde flere vikingeborge. Facebook-gruppen 'Trelleborge og andre cirkelanlæg. Eftersøgning af ukendte borge' er nu oppe på 97 medlemmer, og den vokser støt.

Og der kan sagtens være flere vikingeborge at komme efter, siger forskerne bag det nyeste fund.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se et kort over de danske vikingeborge.

- Jeg kan ikke se, hvorfor der ikke skulle være flere. Der er store områder i Danmark, som endnu ikke er afdækket, og der er masser af steder, hvor alle ved, at der ligger et eller andet, men det er aldrig rigtig blevet undersøgt, siger museumsinspektør fra Museum Sydøstdanmark Nanna Holm, der var en af forskerne bag det nye fund.

Søren Sindbæk fra Aarhus Universitet, som også var med til at gøre det nye fund, stemmer i:

- Jeg er ret overbevist om, at der er flere borge fra vikingetiden – om de så er magen til dem, vi kender, eller nære slægtninge, det er jeg spændt på. Men jeg tror, der dukker flere vikingeborge op i fremtiden.

Læs også hos Videnskab.dk: Danmark har fået en ny vikingeborg ved Køge

De to arkæologer får opbakning fra en kollega, museumsinspektør ved Vesthimmerland Museum Bjarne Henning Nielsen, som ikke selv har været med til at gøre det nye fund:

- Det kan de sagtens have ret i. Man må formode, at der skal være flere borge - det kunne eksempel give mening, at der ligger en mellem Skanderborg og Aarhus, men det kunne også være, at vi skulle kigge mere mod Sverige eller Norge.

Fundet af den femte ringborg fra vikingetiden, Vallø Borgring ved Køge, har udfordret vores fortælling om Danmark i middelalderen. For mange var det en ubestridelig sandhed, at der kun fandtes fire af de såkaldte danske 'trelleborge' – og sådan var det.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvordan så vikingerne egentlig ud? 

Men Vallø Borgring gemmer muligvis på flere øjenåbnere. Borgen er nemlig endnu ikke præcist dateret, hvilket vil sige, at man endnu ikke med sikkerhed kan fastslå, hvornår den er bygget.

Skulle den vise sig at stamme fra et andet årstal end de øvrige borge, som er fra ca. år 980, rejser det spørgsmål, om Harald Blåtand er bygherren. Det mener man ellers er tilfældet for de øvrige trelleborge: Fyrkat ved Hobro, Nonnebakken i Odense, Aggersborg ved Løgstør og Trelleborg ved Slagelse.

- Det spændende bliver, om dateringen kommer til at bekræfte den historie, vi kender, eller om der kan have været andre konger, der har fundet på at bygge lignende borge, siger Søren Sindbæk.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Hvordan fandt vikingerne rundt i verden? 

Vikinger brugte hekse i krig