Mange danske krigsveteraner kan risikere at få PTSD i de kommende år

Danmark står over for et massivt efterslæb fra missionerne i Irak, Afghanistan og på Balkan, som kan vare i årtier. Veteranernes psykiske traumer fra krigene kan nemlig ligge skjult i årevis, før de bryder ud.

Danmark sendte i 1991 de første soldater af sted til Balkan. Siden har danske styrker over en periode på 18 år været udsendt til flere af verdens brændpunkter. Men en del af soldaterne vender hjem med psykiske skader, og forskere mener, at samfundet muligvis kun har set ’toppen af isbjerget’, når det kommer til krigsveteraner med posttraumatisk stress.

Læs også: Mareridtene følger med: Sådan er det at vende hjem efter krigens rædsler

- Nogle gange dukker PTSD først op flere år efter udsendelsen. Derfor vil det også tage flere år endnu, før man ved, hvordan situationen med veteranerne fra Irak og Afghanistan udvikler sig, siger seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), Stéphanie Lyk-Jensen.

Et forsinket traume

Sammen med andre forskere fra SFI har Stéphanie Lyk-Jensen gennemført et omfattende studie af danske krigsveteraner. Studier som viser, at veteraner med psykiske problemer ofte først bliver registreret i sundhedssystemet flere år efter udsendelsen. Det sker både, fordi nogle veteraner ikke søger hjælp hos det offentlige, men også fordi der kan gå mange år, før oplevelserne fra krigene udvikler sig til psykisk sygdom.

- PTSD kan i flere år ligge på det, man kalder 'et subklinisk niveau', hvor man godt kan fungere. Men når der så sker større eller mindre begivenheder i livet, som en fyring eller et parforhold, der går i stykker, så kan det udvikle sig som en nedadgående spiral, forklarer Ask Elklit, som er professor fra Videnscenter for Psykotraumatologi på Syddansk Universitet.

Derfor er eksperternes viden, om hvor mange veteraner der får PTSD, forbundet med gigantiske ’mørketal’. Det er simpelthen uvist, hvor omfattende problemet er. Og hvor omfattende det bliver i fremtiden.

-Det, man kunne frygte, er, at andelen af veteranerne, der får PTSD, vil stige yderligere, siger Ask Elklit, som anslår, at omkring hver tiende veteran vil udvikle kronisk PTSD.

Antallet stiger med tiden

I Forsvaret er man opmærksom på problemet. Her fastslog man i en undersøgelse af Hold 7, en gruppe på 610 soldater som var udsendt til Afghanistan i 2009, at omkring én ud af 20 soldater havde PTSD-symptomer et halvt år efter udsendelsen. Men 2½ år efter udsendelsen var dette tal næsten fordoblet, og nu viste omkring én ud af ti soldater tegn på PTSD.

- Med baggrund i blandt andet denne undersøgelse er det klart, at vi holder os meget skarpt for øje, at der i de kommende år kan ske en stigning i antallet af veteraner, der får symptomer på PTSD, siger presseansvarlig Andreas Godfrey fra Forsvarets Veterancenter.

Ifølge Forsvaret har mere end 39.000 danskere i perioden 1991-2013 været udsendt i alt 61.450 gange. Godt 95 procent af alle disse udsendelser er missioner i Irak, Afghanistan og på Balkan. Og mens mange af de gamle veteraner fra Balkan, som var udsendt i starten af 90erne, i dag kæmper med stærke psykiske problemer, er det altså endnu uvist, hvor mange af veteranerne fra Irak og Afghanistan der har fået og vil få PTSD.

Fakta: Erfaringer fra USA

· Ifølge tal fra 2011 er der 21,5 mio. krigsveteraner i USA.

· En undersøgelse har vist, at 400.000 veteraner begik selvmord fra 1999-2011 i 21 ud af USAs 50 stater.

· Samme undersøgelse viste, at størstedelen af veteranerne, som begik selvmord, var over 50 år gamle, og at deres udsendelser ofte lå år tilbage.

Det anslås, at omkring 22 veteraner begår selvmord hver dag i USA.