Den tidligere toppolitiker Naser Khaders 14-årige datter Sofia blev torsdag aften overfaldet af en pigebande, da hun fejrede sin fødselsdag med en gruppe venner i København.

Ved overfaldet blev hun blandet andet overdænget med slag og spark, truet med kniv og revet rundt i håret.

Institutionen MultifunC, hvor de to 14-årige piger, som ifølge Naser Khader overfaldt hans datter, bor, har ingen mulighed for at forhindre de anbragte børn i at forlade stedet.

Dermed kan institutionen heller ikke udstede garantier mod fremtidige lovovertrædelser begået af stedets op til otte beboere. Det siger Claus Toftekær, der er teamleder hos MultifunC og fungerende leder af institutionen. På grund af sin tavshedspligt vil han ikke kommentere den konkrete sag, men han forklarer, at lovgivningen generelt forhindrer personalet i at stille sig i vejen, hvis de anbragte unge vil forlade stedet i strid med reglerne.

- De skal være her om aftenen og natten, så vi har styr på dem, men fordi vi hverken er et fængsel eller en lukket institution, må vi faktisk ikke gøre noget for at tilbageholde dem rent fysisk. Vi må hverken låse dem inde eller tage fat i dem, når de stikker af. Det eneste, vi kan gøre, er at ringe til politiet, som så kan prøve at finde dem og bringe dem tilbage, og politiet optager først anmeldelser efter 24 timer. I mellemtiden orienterer vi Københavns Kommunes døgnvagt. Det er svære betingelser at arbejde med, og det kan være frustrerende, siger Claus Toftekær, der understreger, at personalet målrettet forsøger at forhindre såkaldte rømninger ved i stedet at arbejde pædagogisk med de unge.

Den fungerende leder fortæller, at kommunens døgnvagt blev orienteret, da det fredag aften blev konstateret, at to anbragte piger havde forladt institutionen uden tilladelse. De kom dog selv tilbage få timer senere.

Delvist lukket

MultifunC fik sidste år en søsterinstitution i Viby ved Aarhus. Denne institution arbejdede efter samme principper med samme målgruppe, men oplevede hurtigt store problemer med unge, der forlod adressen uden tilladelse og begik ny kriminalitet. Som en direkte følge har denne institution bedt om lov til at indføre en delvist lukket model, hvor særligt vanskelige unge kan tilbageholdes mod deres vilje.

Karina Rohrberg Jessen, der er Venstres socialordfører i Københavns Kommune, som driver institutionen her, mener en lignende model bør overvejes i hovedstaden.

Forstår frustrationen

- Jeg kan sagtens forstå frustrationen hos Naser Khader og andre, der bliver udsat for kriminalitet begået af unge, som allerede er anbragt på den her institution på grund af kriminalitet. Som myndighed er vi nødt til at tage et voksen-ansvar på os og sætte foden ned, når de unge ikke kan finde ud af at overholde de regler, der er. Og det kan betyde, at vi skal kunne låse døren for at beskytte både de almindelige borgere og de unge selv, siger hun.

Naser Khader efterlyser både handling og holdning fra Københavns socialborgmester, Jesper Christensen (S). Han ønsker dog ikke at kommentere sagen over for BT, meddeler han gennem sin pressemedarbejder.