Den omstridte akutordning har endnu ikke fået besat alle vagter i en periode, hvor det ventes at strømme ind med henvendelser fra syge borgere.

Akut syge i hovedstadsområdet kan i løbet af julen og nytåret risikere at komme til at vente meget længe på at komme igennem på telefonen og få hjælp fra den omstridte 1813-akutordning i Region Hovedstaden. Det skriver b.dk.

En generel mangel på personale betyder nemlig, at det kniber med at skaffe det fornødne antal sygeplejersker og læger til at tage telefonen og køre ud på sygebesøg. Her kort før jul er vagtplanen for julen og nytåret således endnu ikke fuldt dækket.

Det fremgår af en orientering til politikerne i regionsrådet, som er bekymrede for situationen i en periode med mange hellig- og fridage, hvor der traditionelt kan komme hårdt pres på akutsystemet.

»Når jeg hører det her, vil jeg nok som borger forberede mig på, at det kan blive temmeligt slemt, og at man godt kan komme til at vente længe på at komme igennem. Jeg synes godt, at man kunne have forberedt sig bedre og sørget for, at vagtplanerne havde været på plads i god tid,« siger medlem af forretningsudvalget Kenneth Kristensen Berth (DF) til Berlingske.

Han henviser bl.a. til, at der for nylig hos enkelte danske patienter er fundet såkaldt enterovirus af undertypen D68, som dermed har spredt sig fra USA og Canada til Europa, og som kan udløse lige fra hoste og eventuelt feber til mere influenzalignende symptomer med høj feber, hovedpine og muskelsmerter samt alvorlig lungebetændelse med vejrtrækningskomplikationer.

Politikere hæfter sig også ved, at der ved tidligere lejligheder med mange helligdage, ikke mindst i påsken, opstod meget lange ventetider, fordi der ikke var tilstrækkeligt mange medarbejdere på vagt.

Problemerne med at besætte vagterne skyldes, at 1813-ordningen i det hele taget har svært ved at få ansat de medarbejdere, der skal til, og at der også er en betydelig personalegennemstrømning.

Aktuelt mangler der 25-30 pct. af de læger og sygeplejersker, der er brug for. Og af de 94 sygeplejersker, som var ansat ved starten, den 1. januar i år, er kun 56 fortsat ansat. Pr. 1. december var der i alt ansat 82 sygeplejersker på akuttelefonen.

Også blandt lægerne er der stor udskiftning. Af de 101 læger, som, primært på deltidsbasis, var tilknyttet ordningen den 1. januar, er de 66 fortsat ansat. Aktuelt er der ansat 161 læger.

»Det gør jo, at vi er ekstremt sårbare i sådan en periode, som vi nu står foran. Det dur altså ikke, at når der er flest, der har brug for hjælp, så er der ikke nok folk til at tage sig af dem. Det er jo her, at en akuttelefon skal vise sit værd. Men desværre kan jeg godt forestille mig, at man i juledagene vil komme til at høre historier om folk, der har ventet længe på at komme igennem,« siger medlem af forretningsudvalget Mette Abildgaard (K).

I Den præhospitale Virksomhed i Region Hovedstaden, som driver 1813-ordningen, vil man ikke mere præcist angive, hvor mange udækkede vagter der er i løbet af julen og nytåret. Ifølge vicedirektør Birgitte Rav Degenkolv forsøger man at planlægge, så der er dækket jævnt hen over hele perioden samt at vagtsætte flere på de tidspunkter, hvor der forventes at være spidsbelastning.

»Men man skal nok forvente lidt længere ventetid end normalt,« siger hun.

I regionen opfordrer man også borgere, som har mulighed for det, til at gøre brug af deres egen læge på de hverdage, der trods alt også er i løbet af julen og nytåret.