Mens 11, millioner mennesker er på flugt fra krigen i Syrien, rejser en enkelt dansker den modsatte vej. 57-årige Hans Peter Jensen fra Århus får et kick ud af at rejse til verdens brændpunkter for at se på krig og katastrofer. Hans seneste feriemål var den udbombede syriske by Alleppo.

Når Hans Peter Jensen og kæresten Karen sætter sig i sofaen for at se på Hans Peter Jensens feriebilleder, er det ikke palmer og gylnde strande, der toner frem på skærmen. Det er skudhuller, udbrændte biler, søer af blod og børn med kalashnikows. Og midt i det hele: En smilende Hans Peter Jensen smurt ind i solcreme.

Til daglig arbejder Hans Peter Jensen som portvagt i et stormagasin i Århus, men når han har ferie rejser han ud til verdens brandpunkter for at se på krig og elendighed. I et dokumentarudsendelsen 'Krigsturisterne', der bliver vist på DR2 lørdag klokken 20:00, fortæller han om sin særprægede hobby.

»Det handler om at prøve sig selv lidt af. Man skal ikke løbe den anden vej, når de skyder,« siger han i udsendelsen, der også følger to andre krigsturister fra Norge og England.

Hans Peters passion for krig og konflikter begyndte under en tur til Haiti i 2010. Det var et halvt år efter jordskælvet, der kostede mere end 150.000 mennesker livet og gjorde tre millioner haitianere hjemløse. Da Hans Peter Jensen landede på den caribiske ø, var hovedstaden Port au Prince ramt af store politiske uroligheder.

»Der var demostrationer mod FN og mod regeringen. Jeg havde kun regnet med, at der var ødelæggelser og kolera. At der så også var demonstrationer, det var sådan et ekstra plus. Stod man henne ved demonstranterne fik man tåregas. Stod man henne ved politiet, fik man sten. Jeg var glad. Jeg tænkte »yes«. Selvom det er noget mærkeligt noget jo, at stå midt i noget ballade. Men det tændte mig og jeg tænkte: Det her, det skal jeg prøve igen,« fortæller Hans Peter Jensen.

Hans Peter Jensen følger intenst med i nyhederne. Når krige og konflikter bryder ud i lande som Libyen, Egypten og Syrien, ser Hans Peter Jensen en række nye spændende feriedestinationer. Han læser avisernes krigsreportager som var det rejsekataloger. Han danner sig et overblik over, hvem der slås mod hvem, og hvordan han kan komme tæt på krigshandlingerne. Det er nemlig ikke altid lige nemt.

Da Hans Peter Jensen ville til Syrien, forsøgte han først at komme ind via Libanon, men grænsen var lukket og svært bevogtet. Derfor måtte han rejse hjem og læse flere aviser. På den måde fandt han ud af, at han kunne følge den samme rute som syrienkrigere og krigsreportere. Han rejste Tyrkiet hvor han betalte en chauffør 250 dollars for at køre ham til byen Allepo. Chaufførens bror indvilgede i at være hans guide i ti dage i den krigshærgede by.

I Alleppo så han alt, hvad en krigsturists hjerte kan begære. Hans Peter Jensen tog opstilling ved byens lighus. Der så han på, når døde soldater blev afleveret og han fik sågar lov til at kigge ned i en af ligposerne. Han var også selv tæt på at ende i en ligpose, da en mortergranat sprang få meter fra en plastikstol, han netop havde rejst sig fra. Mest spændende var det dog, at stå i en gade, hvor der blev udkæmpet bykrig fra hus til hus.

I dokumentarfilmen viser Hans Peter Jensen nogle billeder han har taget, mens han står lige bag en syrisk oprører, der skyder mod de syriske regeringsstyrker.

»Jeg prøver at følge hans bevægelser. Lige at følge ham med ud, når han går ud i midten af gaden for at kunne skyde rundt om hjørnet. Så man ligesom for nogle gode billeder. Man får hjertebanken. Der er nok lidt høj puls. Det, at være i den gade helt oppe ved fronten, er det, jeg har haft tanken om at gøre i rigtig mange år. Det giver ligesom en vis tilfredshed, når du kører hjem om aftenen,« fortæller han i dokumentaren.

Han fortæller også, at han var soldat som ung, men at man dengang højst kunne være heldig at blive udstationeret på Cypern. Derfor er Hans Peter Jensen misundelig på de unge, der har haft mulighed for at blive udsendt til lande som Irak og Afghanistan.

Som krigsturist har Hans Peter Jensen besøgt steder som Libyen under borgerkrigen, Haiti under jordskælvet, Cairo under urolighederne på Tahrirpladsen og verdens farligste by 'Ciudad Juarez'.

Hans Peter Jensen hyrer aldrig personlige bodyguards på sine ture og han ifører sig hverken hjelm eller skudsikker vest, da det vil tage spændingen ud af oplevelsen. Under turen til Syrien lærte han dog at skyde med en kalashnikow, så han kunne forsvare sig selv, hvis det bliver nødvendigt.

Hans Peter Jensen har ingen børn, og havde han haft det, ville han formentlig ikke være taget afsted, fortæller han.