Der er udsigt til en havstigning på 70 centimeter inden år 2100, og det kan blive den måske største klimaudfordring, Danmark står overfor, lyder det fra ekspert. I 2013 var stormen Bodil kun to centimeter fra at stoppe metroen.

Der er meget på spil, når verdens ledere til december mødes i Paris til FNs klimakonference for at nå til enighed om, at temperaturen ikke må stige mere end to grader.

Men selv hvis det skulle lykkes at blive enige om at bremse op for den globale opvarmning, så vil havene omkring Danmark alligevel stige.

Det forudser Jens Hesselbjerg Christensen, Danmarks Meteorologiske Institut, der er en af de ledende forfattere bag de seneste rapporter fra det internationale klimapanel IPCC.

»Danmark kan meget vel komme til at få 70 centimeter havstigning inden år 2100. Vi har 7.000 kilometer kyst. Hovedparten af vores store byer ligger enten ud til kysten eller i bunden af fjorde. Samtidig er vi et ret lille land. Derfor vil tilpasning til havstigning være en af vores helt store udfordringer,« siger han til Politiken.

Han venter, at havene vil stige som følge af, at varmt vand fylder mere end koldt vand, og fordi den grønlandske indlandsis smelter.

»Hvor hurtigt det går, ved vi ikke - men den globale opvarmning er ikke ligeligt fordelt udover kloden. Det bliver betydeligt varmere ved nordpolen end ved ækvator,« siger Jens Hesselbjerg til Politiken.

Og havstigninger samt udsigt til flere skybrud og storme er en giftig cocktail. Derfor er kommunerne også i fuld gang med at lave klimatilpasningsplaner, der tager højde for de fremtidige udfordringer.

I Københavns Kommune fortæller enhedschef Lykke Leonardsen, at stormen Bodil i 2013 kun var to centimeter fra at stoppe metroen. Vandet stod dengang 1 meter og 68 centimeter over daglig højvandsstand.

»Hvis vi kommer op på 1,7 meter, så lukker metroen. Og så er vi også ved at være der, hvor det ikke rigtig er sjovt længere for de lavest liggende områder på Christianshavn og i indre by,« siger hun til Politiken.

Lykke Leonardsen forklarer, at kommunen har lavet en skybruds- og en klimatilpasningsplan, og nu er man ved at overveje, hvad der skal ske i forhold til havstigninger. Her kan det blandt andet komme på tale at bygge to diger med sluser ved henholdsvis Nordhavnen og Kalvebod i Sydhavnen.