Den tidligere skatteminister Holger K. anklages for at have givet upræcise oplysninger i et samråd tilbage i 2013, hvor han påstod, at det nu skrottede inddrivelsessystem EFI ‘kørte tilfredsstillende’

Presset på den tidligere skatteminister Holger K. Nielsens (SF) rolle i skatteskandalen tager til.

Nu anklages han for at have givet upræcise oplysninger til et samråd i november 2013, hvor han sagde, at det nu skrottede digitale inddrivelsessystem EFI ‘kørte tilfredsstillende’.

Samrådet fandt sted små tre måneder efter, at EFI var taget i brug og fandt sted samtidig med en fyringsrunde, som reelt stækkede inddrivelsen og overlod den til EFI systemet, som ikke virkede.

At EFI ikke virkede blev Holger K. Nielsen og hans departement advaret om. Det fortæller formanden i Told- og Skatteforbundet Jørn Rise.

Advarslen fremgår blandt andet af en skrivelse, som blev sendt til ministeren i oktober 2013 - altså en måned før han på samrådet sagde, at 'EFI kørte tilfredsstillende'. Skrivelsen har titlen “Skat på katastrofekurs - der skal gribes ind nu”, hvor der blandt andet står:

‘Vi spørger bare - er EFI indført? Nej, det er igangsat som en - efter vores vurdering - børneversion. Nok se, men ikke røre!’ står der.

Bag den lidt kryptiske formulering lå det mere alvorlige budskab, at inddrivelserne reelt var gået i stå. Et budskab som Told- og Skatteforbundet flere gange advarede ledelsen i Skat om.

»Vi advarede i klare vendinger ledelsen i Skat om, at EFI ikke fungerede. Blandt andet at medarbejderne sad med sorte skærme, og at det gik langsomt. Det fungerede simpelthen ikke,« siger Jørn Rise.

»Det var noget vi fortalte den daværende inddrivelses-chef Jens Sørensen, som refererede til skattedirektøren,« siger Jørn Rise.

Med de nye oplysninger begynder pilen i stigende grad at pege på den tidligere Thorning-Schmidt regering som medskyldig i, at skandalen i Skat udviklede sig til et potentielt tab på 81 milliarder kroner.

Det var ellers ikke sigtet for Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, da hun ved en 1. maj tale i år brød borgfreden, der senere førte til et krav om en kulegravning af skandalerne i Skat fra et flertal uden om regeringen anført af Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

»Da Kristian Jensen var skatteminister blev vores skattesystem år for år en skygge af sig selv. Skal man grine eller græde,« spurgte hun retorisk.

Men som BT har kunne fortælle de seneste uger, så blåstemplede såvel Mette Frederiksen som den tidligere finansminister Bjarne Corydon Skats katastrofale sparekurs som medlemmer af det magtfulde økonomiudvalg i den tidligere regering.

Udover at være skatteminister, så var Holger K. Nielsen også medlem af økonomiudvalget, og dermed var i hvert fald tre af de tunge ministre i den tidligere regering advaret om, at det kunne få katastrofale følger for Skats inddrivelse, hvis der blevet skåret i medarbejderstaben hvis ikke EFI fungerede.

Men selvom EFI altså aldrig kom op at køre, så sagde Holger K. det modsatte til samrådet den 21. november 2013.

»Fokus har været på det nye EFI-system. Det er et system, der er blevet planlagt gennem mange år, og det har været svært at få op at køre. Nu er det faktisk begyndt at køre. Det synes jeg i og for sig, vi skal være glade for, det er. Efter mange års forsøg på det, så kører det faktisk nu,« sagde Holger K. Nielsen og fortsatte:

»Og som jeg overhovedet er orienteret, så kører det tilfredsstillende efter, hvad man kunne forvente med et så stort nyt projekt. Det synes jeg i og for sig, vi skal glæde os over i stedet for at male fanden på væggen,«  lød det fra Holger K. Nielsen.

Torsten Schack Pedersen, skatteordfører i Venstre, var med til samrådet.

»Holger K. Nielsens ord på samrådet var meget sorgløse. Den opfattelse han viderebragte var, at der blot var tale om opstartsproblemer. Og det viste sig slet ikke at være i overensstemmelse med virkeligheden. Og alligevel valgte Holger K. Nielsen at trykke på den grønne knap,« siger han og fortsætter:

»Vi vidste fra vores egen tid, at EFI var besværligt, og det var hele den daværende røde regering også bekendt med,« siger han.

Tidspunktet for samrådet var helt afgørende for, hvordan EFI-skandalen udviklede sig. Tidligere på året havde Skat nemlig besluttet at skille sig af med 375 årsværk herunder en hel del manuelle kræfter i Skats inddrivelsesafdeling.

En øvelse som blev effektueret i sidste halvdel af 2013 blandt andet fordi Finansministeriet pålagde Skat at spare 750 millioner kroner fra 2014 til 2017. Men besparelsespotentialet var dybt afhængig af, at EFI kørte på skinner.

Et forhold som også blev slået fast i en McKinsey-rapport fra 2012, hvor det blev beskrevet, hvordan Skat i 2011 havde forsøgt at flytte mere end 107,5 årsværk væk fra inddrivelsesområdet. Men da EFI ikke fungerede blev Skat tvunget til at flytte mandskab tilbage til inddrivelsesområdet. Det fik McKinsey til at konkludere, at besparelsen på 750 mio. kroner kun kunne realiseres, hvis EFI fungerede som erstatning for de sparede årsværk.

Holger K. Nielsen har ingen kommentarer til sagen, men henviser til, at han ‘agter at forklare sig i Skattekommissionen’.