Sundhedsminister Nick Hækkerup retter hård kritik af Odense Universitetshospital, der forsøgte at skjule medicinsjusk i behandlingen af en kræftpatient.

Et af Danmarks største sygehuse har skjult medicinsjusk i behandlingen af en dødssyg kræftpatient, skriver BT.

Avisen er i besiddelse af et brev dateret 6. marts 2014 fra den ledende overlæge på Odense Universitetshospitals kræftafdeling til enken Lillian Schultz, der i august 2013 mistede sin kræftsyge mand Alexander Schultz.

Overlægen skriver, at sygehuset i november 2013 opdagede, at Alexander Schultz ligesom 45 andre fynske patienter ved en fejl var blevet overmedicineret med den stærke kemomedicin cabazitaxel, men lægerne besluttede dengang at tie om overmedicineringen til Schultz’ pårørende, fordi han allerede var død.

»Gennemgangen viste, at vores patienter ikke havde flere bivirkninger i forhold til patienter med rette mængde kemoterapi. På den baggrund valgte vi kun at informere de patienter, der var i live på det tidspunkt.« skriver overlægen i brevet ifølge BT.

Dermed vokser skandalen om overmedicinering af i alt 106 kræftpatienter i Odense, Vejle og Aarhus, hvor tre muligvis er døde af den ekstra dosis.

Efter brevet meldte Lillian Schultz overmedicineringen som en lægefejl til Patienterstatningen. Og efter en grundig vurdering kom afgørelsen 25. august: Alexander Schultz fik sværere bivirkninger på grund af overmedicineringen.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) retter nu skarp kritik af sygehuset.

»Når hospitalet i første omgang har valgt ikke at orientere de pårørende til afdøde patienter, er det sikkert sket i en god mening. Men for mig at se er det et fuldstændigt misforstået hensyn til de efterladte at lade være med at informere dem om, at der er sket en medicineringsfejl,« siger ministeren.

Formanden for Patientforeningen, Erik Bacher, kalder det for »råddenskab«, at sygehuset forsøgte at skjule overmedicineringen, og han mener, det bør få konsekvenser.

»Selvfølgelig skal hospitalet kontakte de pårørerne, så snart de opdager, at der er sket en fejl. Og når det endda viser sig, at sygehusets begrundelse for at hemmeligholde overmedicineringen slet ikke holder, så bør det efterhånden få følger,« siger Erik Bach.

At sygehuset alligevel skriver til Lillian Schultz fire måneder efter, at fejlen var opdaget, skyldtes angiveligt, at overmedicineringssagen var kommet op i pressen. BT havde tre dage før brevet afdækket, hvordan den lægefaglige direktør i november 2013 foreslog ledelsen på Vejle Sygehus at skjule overmedicineringen for alle patienterne.