Nu kan din browser vise, hvad Facebook ved om dig. Eller rettere hvad hjemmesiden tror, at den ved om dig.

Facebook ved, at jeg tilhører Generation Z. At jeg på et tidspunkt i mit liv har været pendler, og at jeg har to iPhones, en iPad og en Macbook. Jeg er interesseret i journalistik, medier og kultur. Ikke vitterligt overraskende, men godt arbejde Facebook. Jeg går op i velgørenhed, velfærd, økologi og global opvarmning. Facebook, hvor du smigrer - og du får mig nok også til at lyde som et bedre menneske, end jeg i virkeligheden er.

Og så er jeg åbenbart glad for pingviner. Hvor Facebook har det fra, skal jeg ikke kunne sige. Hvem ved? Måske den kære Mark Zuckerberg ved noget om mig, som jeg endnu ikke selv har turdet erkende og »embrace«.

Det undersøgende amerikanske medie Propublica har udviklet et særligt plugin til internetbrowseren Chrome, som afslører, hvad Facebook »har på« dig.

Ja, dig.

Med et par kliks har du installeret den magiske, lille knap i hjørnet af din browser, som kan fortælle dig, hvem Facebook tror, at du er, og hvad du interesserer dig for. Resultaterne er blandt andet baseret på data om, hvad du »liker« og har kommenteret på Facebook. Det skriver The Independent.

Et hold af reportere fra Propublica har det seneste år undersøgt den slags algoritmer, som for eksempel Facebook er baseret på. Deres fund er tankevækkende.

»Facebook har en særligt omfattende samling af informationsmapper om deres mere end to milliarder brugere. Hver gang en Facebook-bruger liker et opslag, tagger et billede, opdaterer sin favoritfilm i sin profil, kommenterer noget om en politiker eller ændrer sin civilstatus, registrerer Facebook det. Når brugerne surfer på nettet, samler Facebook informationer om sider, de har besøgt, gennem hjemmesiders »del på Facebook«-knap. Når de bruger Instagram eller Whatsapp, som begge er ejet af Facebook, bidrager de med flere informationer til Facebooks informationsmapper,« skriver Propublica i en artikel om deres undersøgende arbejde.

Propublica fortæller desuden, at der kan findes et hav af informationer om selv de Facebook-brugere, som ellers gør deres bedste for at være så ukendte som muligt. For Facebook »køber data om sine brugeres lån, bilejerskab og shoppevaner«, lyder det fra Propublica.

Tidligere på ugen krævede det tyske datatilsyn i Hamburg, at Facebook skal slette en række data, som stammer fra WhatsApp. Datatilsynet mener nemlig, at Facebook overtræder databeskyttelseslovgivningen ved at dele oplysninger mellem Facebook og WhatsApp uden at have fået udtrykkeligt tilsagn fra WhatsApps 35 millioner brugere i Tyskland.