Når sommertemperaturerne rammer de 20-25 grader, er parker, bænke og strande fyldt med glade danskere. Men hvorfor føles det så dejligt, når nu vores kropstemperatur ligger meget højere end det?

Det er sommer, og folk strømmer til parker og strande for at smide tøjet og nyde de høje temperaturer.

De fleste af os synes velsagtens, at 20 til 25 grader celsius er meget mere behagelige end forårets 10 til 15 grader og også mere behagelige end Sydeuropas 30 til 35 grader – i hvert fald, hvis vi skal bestille andet end bare at ligge ved poolen med en god bog.

Hvordan kan det være, når nu vores kroppe har en temperatur på 37 grader? Det har Videnskab.dk undersøgt.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor har vi mest lyst til sex om sommeren?

Forsker Jan Pravsgaard Christensen fra Københavns Universitet forklarer:

»Generelt kan man sige, at sommertemperaturerne er behagelige, da de ikke kræver meget af vores kroppe i form af hverken nedkøling eller opvarmning. Ved omkring 20 til 25 grader producerer vi lige akkurat den samme mængde varme, som naturligt forsvinder fra vores kroppe i hviletilstand,« fortæller Jan Pravsgaard Christensen.

Netop det faktum, at vi hele tiden producerer varme – også selvom vi ligger på sofaen – betyder, at vi også konstant skal af med varme for ikke at overophede.

Det gør vi ved hjælp af direkte varmeafgivelse til omgivelserne og ved at svede, hvilket vi gør hele tiden, bare i så små mængder, at vi ikke lægger mærke til det.

Læs også på Videnskab.dk: Hvor varmt kan det blive?


Men fordi vi hele tiden producerer varme – også selvom vi ligger på sofaen – betyder, at vi også konstant skal af med varme for ikke at overophede.

Med en kropstemperatur på 37 grader kan vi bare ikke afgive varme direkte til omgivelser, der er 40 grader varme eller mere. I stedet vil omgivelserne prøve at afgive varme til os.

Vores eneste mulighed er derfor at svede, men også her bliver det svært, for når vi sveder, udskiller vi vand, som bliver varmet op af huden og på den måde fjerner varme fra vores kroppe.

Læs også på Videnskab.dk: Taber jeg mig mest i koldt eller varmt vejr?

Én ting er, hvordan vi har det i Danmark på en sommerdag. En anden ting er, hvordan en etiopier eller inuit vil have det i 20 til 25 grader. Man kan i hvert fald forestille sig, at etiopieren vil fryse gevaldigt, mens inuitten vil få hedeslag.

Sådan vil det ifølge Jan Pravsgaard Christesen formentlig også være i starten, hvis folk flyttede enten syd- eller nordpå. Professoren fortæller dog også, at vi fysiologisk vænner os til at leve varmere eller koldere steder.

»Over tid kan man vænne kroppen til at producere eller afgive mere varme. Derfor vil det kun være i starten, at det fysiologisk vil føles koldt eller varmt for etiopieren eller inuitten. Der kan dog stadig være en psykologisk faktor, som gør, at folk stadigvæk vil synes, at det er en kende for varmt eller koldt i 20 til 25 grader,« siger Jan Pravsgaard Christensen.

Læs også på Videnskab.dk:


Hvorfor gider vi skifte til sommertid?

Derfor føles ting med samme temperatur ikke lige kolde