Ingen kalder deres børn for Flemming og Susie længere. Det er helt naturligt og et vift med en vognstang til individualisterne.

Når nybagte forældre skal vælge navn til deres nyfødte, ligner det til forveksling unge, der med næb og klør forsøger at skille sig ud, med det resultat, at de alle kommer til at ligne hinanden.

Således også med navne. De mest populære navne i 2015 var, ja, godt gættet, Sofia, Freja, Noah og Lucas.Tidsånden dikterer individualitet. Derfor giver mange forældre deres poder navne, de tror vil adskille dem fra rosset, siger forskningen.

Skal man i dag give sit barn et navn, der virkelig batter på ego-skalaen og gør det let at huske fra alle de andre, der hedder Emil, Alma og den slags, så er Flemming et godt bud. For ikke siden 2011 har forældre, ifølge Danmarks Statistik, turdet give deres barn navnet Flemming. Selv Anders, Jørgen og Jens er mere populære.

Flemming Nielsen udtaler

Tilfældighedens logik førte via Google Berlingske til Flemming Nielsen på Amager. Han er edb-programmør og 58 år. Han ved ikke, hvorfor, hans forældre kaldte ham Flemming, men »et eller andet skulle barnet jo hedde,« gætter han. Flemming Nielsen er tilsyneladende upåvirket af, at hans fornavn, der betyder Flamlænder, er voldsomt upopulært blandt nybagte forældre.

Hvordan har du det med at hedde Flemming?

»Det har jeg sådan set ingen problemer med. Det er trods alt stadig et rimeligt almindeligt navn,« udtaler han.

Ifølge navneforsker Birgit Eggert på Københavns Universitet, hvis fornavn ikke er tildelt en pige siden 2006, springer forældre instinktivt tre generationer over, når de skal navngive junior. Navnet skal gå helt tilbage til børnenes oldeforældres, ellers kan navnet komme til at virke for »slidt«, fortæller hun.

»Der er en tendens til at navne, der er umådeligt populære i en periode, bliver meget upopulære i den følgende simpelthen, fordi de associeres til en bestemt tidsperiode.«

Færre hedder det hyppigste

Birgit Eggert har dokumenteret det i en undersøgelse om navne fra 1985, et år, hvor hele 46 blev døbt Flemming, og hvor Martin og Louise toppede. Dengang fik fire procent af årgangen det hyppigste navn. I dag er det to pct.. Der er færre og færre, der hedder de hyppigste navne, fortæller hun.

Det er altså ikke helt tilfældigt, at navne som Flemming og Susie (Susie er ikke brugt siden 1999, red.) ikke er i kridthuset i dag, for de var modenavne engang.

Det er ikke til at spå om, hvilke navne, der vil blive populære i fremtiden, mener Birgit Eggert. For det er selvsagt ikke alle navne fra vores bedsteforældres forældres tid, der vil blive brugt. Afsmitning fra udlandet og det massive udbud af internationale medier vil også påvirke fremtidens forældre, ligesom mange vil vælge navne, der kan bruges i flere lande.

»Men hvis man skal være first mover, så skal man genoptage et navn »for tidligt««, fortæller Birgit Eggert.

»Så Flemming og Susie er gode navn at vælge i dag, hvis man vil skille sig ud.«