Politikere er i chok over, at ansatte i Skat i mandagens udgave af BT anklages for at true med rockere. Skatteminister Benny Engelbrecht (S) kaldes nu i samråd om sagen.

Et mødereferat i Skat 25. november sidste år afslører, at en ansat i Skat skulle have truet en virksomhed med at sende ’nogle af dem med rygmærker’, hvis der ikke blev fundet en ‘løsning’.

Den opsigtsvækkende trussel om at sende rockere, blev rettet mod en autoforhandler og er ikke blot en tilfældig anklage, men har været drøftet på et lukket møde højt oppe i Skats system, hvor en underdirektør og en funktionsleder i Skat ‘indtrængende’ efterlyste flere oplysninger vedrørende truslen, så de kunne forfølge og måske endda opklare sagen.

Skat har siden sidste år intensiveret jagten på snyd med afgifter i forbindelse med bilsalg. Kort fortalt mistænker Skat autoforhandlerne for at flytte en del af avancen ved bilsalg over i ekstraudstyr til bilen. Ekstraudstyr er nemlig ikke afgiftsbelagt modsat biler. Bilforhandlerne føler omvendt, at Skat kommer på kontrolbesøg og presser og truer dem til at indgå aftaler, som de slet ikke er enige i, og som der ofte slet ikke er belæg for. F.eks. kan en trussel fra Skats side være, at man udvider kontroller, hvis autoforhandleren ikke 'nikker ja' til Skats løsning.

- Det er stærkt foruroligende, at en række bilforhandlere føler sig truet af Skat, og hvis der er hold i påstanden om, at en medarbejdere i Skat har truet med rockere, så har Skat et problem af hidtil usete dimensioner. Jeg vil derfor kraftigt opfordre til, at Skat hurtigst muligt får færdiggjort sin evaluering af disse kontrolbesøg hos bilforhandlerne, så vi kan få endevendt den her sag omgående. For alt tyder på, at der er noget rivende galt i Skat, siger Liberal Alliances skatteordfører Ole Birk Olesen i en skriftlig kommentar, der fortsætter:

- Det er velkendt, at Skat tidligere har fremsat trusler mod borgere, og når vi hører, at disse bøllemetoder tilsyneladende er blevet brugt mod en hel branche, så får man jo indtryk af, at der hersker en rådden kultur i Skat, hvor målet om at kradse penge ind helliger ethvert middel. Det er helt utilstedeligt, og når sagen tages op af en brancheorganisation, fordi den enkelte bilforhandler frygter for repressalier, så understreger det blot, at der er behov for en uafhængig skatteombudsmand, så borgere og virksomheder kan få deres sag behandlet af en upartisk instans. For som det ser ud nu, er det forståeligt, at mange ikke har tillid til Skat, siger Ole Birk Olesen.

Hos Venstre mener skatteordfører Torsten Schack Pedersen, at Skat er 'arrogant', når direktør for Skats indsatsområde, Erling Andersen, blankt afviser anklagerne:

- Det er rystende, at der kommer endnu en sag med meget grove beskyldninger mod Skat. Og det er arrogant, at Skat bare afviser. Vi har været vidner til lidt for mange sager, hvor mange på forhånd sagde 'det kan ikke passe.' Men så sent som i sidste uge kom nogle af konsekvenserne. Man er nødt til at gå meget grundigt til værks og få undersøgt det her, siger Torsten Schack Pedersen.

Han ønsker i modsætningen til Liberal Alliance ikke en skatteombudsmand, men ønsker i stedet at skatteministeren får taget hånd om Skats 'arbejdsmetoder'.

- Det er helt vanvittige anklager. Og sådanne beskyldninger kan man ikke have svævende i luften. Derfor er ministeren nødt til at komme på banen for at få fulgt ordentligt op på det her. Jeg er ikke tilhænger af, at vi skal have en ombudsmand, hvad gang der er et problem. Men jeg er enig i, at der er brug for, at der bliver strammet op. Det må være ministeren og Skats opgave at sørge for, at det sker, siger Torsten Schack Pedersen, der nu kalder skatteminister Benny Engelbrecht (S) i samråd.

Dennis Flydtkjær, skatteordfører for Dansk Folkeparti, er ligesom sine kolleger 'rystet' over anklagerne og langer hårdt ud efter Skat og direktør Erling Andersen:

- Jeg er ærligt talt rystet over at læse, at Skat over for flere bilforhandlere presser og truer med mere øget kontrol og straf, hvis de ikke makker ret. Det er som om, man intet har lært af de sidste par års debat om Skats metode,r og man derfor bare fortsætter. Det gør mig altså direkte sur, at vi bliver ved med at se de her groteske sager. Nu er ministeren altså nødt til at banke i bordet og få den her rådne behandling af borgere og virksomheder stoppet. Det er ufatteligt, at det får lov til at fortsætte uden konsekvenser for nogen i skat, siger han i en skriftlig kommentar.

At Skat har sat gang i en ekstern evaluering af deres kontrolindsats er en start, men er langt fra nok, mener DF-politikeren.

- Det hjælper jo intet, når vi lige har oplevet at det stort set ingen konsekvenser får for Skat, da det blot ender i en løftet pegefenger, hvilket skete i Kasi-Jesper sagen. Skats kritisable sagsbehandling ser ud til at være forgrenet i dybt i organisationen, når man kan se flere afdelinger ikke kan finde ud af det. Det er dog også værd at bemærke, at det igen er Erling Andersen som står i spidsen for en afdeling, som mildest talt ikke har styr på sagerne. Det er grotesk, at man bliver ved med at holde fast i dårlig ledelse, og så oven i købet oftest vælger at give dem høje bonusser for veludført arbejde, når vi samtidig gang på gang oplever, at retssikkerhed ikke er et ord, man kender i Skat, siger Dennis Flydtkjær.