Den liberale tænketank CEPOS har regnet sig frem til, at der er 686.000 fattige i Danmark, hvis man måler efter UNICEFs definition af fattigdomsgrænsen. Det viser, at definitionen er skæv, påpeger tænketanken.

Det kunne umiddelbart ligne en mavepuster til den danske selvopfattelse, når der ifølge UNICEF er 686.000 danskere, der lever under fattigdomsgrænsen. For man kan vel dårligt kalde sig en rig velfærdsnation, hvis over en tiendedel af befolkningen er fattige.

Det er den borgerlige tænketank CEPOS, der har sat sig for at regne på, hvor mange der egentlig ville kunne kategoriseres som fattige, hvis man bruger Unicefs definition som målestang.

Hos UNICEF definerer man - baseret på en ny undersøgelse, organisationen har foretaget - relativ fattigdom som en indkomst på under 60 procent af medianindkomsten, og det ville i Danmark svare til en indkomst efter skat på 130.000. Dermed ville de fleste studerende i Danmark være fattige, og det er en af grundene til, at man skal tage UNICEFs undersøgelse med et gran salt, påpeger Mads Lundby Hansen, cheføkonom hos CEPOS.

»Det forekommer skævt at påstå, studerende i Danmark er fattige. De får en af de højeste SU-satser i verden, og de får en gratis uddannelse, der kan give dem store indtjeningsmuligheder senere i livet,« påpeger han og fremhæver en anden gruppe, der også vil falde for fattigdomsgrænsen ifølge UNICEFs undersøgelse.

»Det samme kan siges om de 29.000 relativt ’fattige<saxo:ch value="226 128 153"/> selvstændigt erhvervsdrivende, der udgør cirka fire procent af gruppen. Det kan være, at indtjeningen er meget lav i et år, men det er forventeligt, at indtjeningen kommer op i efterfølgende år,« påpeger han.

Dermed synes der i det hele taget ikke grund til at forsøge at omsætte UNICEFs undersøgelse til danske forhold, mener CEPOS.

»Tallet på 686.000 fattige er så højt, at de fleste vil indse, at UNICEFs fattigdomsgrænse ikke er passende for Danmark. UNICEF gør sig heller ikke nogle overvejelser om, hvor lang tid personer er i lavindkomstgruppen. Man skal huske på, at personer heldigvis er i lavindkomstgruppen i relativ kort tid, fordi de blandt andet finder arbejde og selvstændig erhvervsdrivende begynder at tjene penge igen,« siger Mads Lundby Hansen.