Drenge med indvandrerbaggrund halter markant efter piger med indvandrerbaggrund og etniske danskere i det danske uddannelsessystem, viser ny analyse. Forsker advarer mod nyt proletariat.

Danske unge drenge med indvandrerbaggrund halter faretruende langt efter piger med indvandrerbaggrund og etniske unge danskere, når det kommer til uddannelse.

Det viser en ny analyse fra tænketanken Kraka, skriver Jyllands-Posten.

Analysen har set på andelen af 30-årige, der har fået en erhvervskompetencegivende uddannelse.

Her ligger danske mænd og kvinder på henholdsvis 73 og 80 procent. For mandlige ikkevestlige efterkommere ligger tallet på blot 47 procent, selvom de er født i Danmark og har gået i dansk folkeskole.

Tallet for de unge kvindelige efterkommere er på ti år steget fra cirka samme niveau som drengene til 63 procent i dag.

Krakas forskningschef, Kristian Thor Jakobsen, peger på, at indvandrerdrengene allerede halter bagefter i folkeskolen. Og i erhvervsuddannelserne dropper mange ud.

»Vi har et problem med at få disse drenge med ikkevestlig herkomst ordentligt integreret i det danske uddannelsessystem. Det er alvorligt, for uden en uddannelse er det sværere at klare sig på det danske arbejdsmarked, og vi ved, at det medfører en større risiko for at havne på offentlig forsørgelse i længere perioder,« siger Kristian Thor Jakobsen til Jyllands-Posten.

Andreas Rasch-Christensen, forskningschef på VIA University College, advarer om, at der er ved at blive skabt et nyt proletariat bestående af indvandrerdrenge.

»Hvis de skal af med rollen som uddannelsessystemets tabere, kræver det nogle klare mål og læringsmiljøer, der appellerer til dem, det vi sige, hvor de ikke skal sidde stille hele dagen,« siger han.