Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsens skrev tirsdag et opslag på Facebook, da hun ikke mener, at skatten skal finansiere præster. Debatten kom op at koge, og folk spurgte, hvorfor de skal betale til politikere, de ikke er enige med. Johanne Schmidt-Nielsen mener ikke sammenligningen giver mening.

Kirke og stat skal adskilles. Det mener Johanne Schmidt-Nielsen, og da hun ikke selv er medlem af folkekirken, irriterer det hende, at hendes skattekroner går til at betale præster. Det fik politikeren til tirsdag at lave et opslag på Facebook, som du kan se herunder.

Opslaget fik straks folk til tasterne og debatten i vejret. Torsdag middag er det blevet delt 550 gange og kommenteret knap 1000 gange. En stor del af kommentarerne kritiserer Johanne Schmidt-Nielsens holdning, og flere folk sammenligner den med, at de heller ikke har lyst til at betale til partier og politikere, de ikke er enige med.

Sammenligningen mellem præster og politikere bider Johanne Schmidt-Nielsen ikke på, da hun ikke mener, de to ting kan sammenlignes:

»Det giver ingen mening. I Danmark har vi besluttet, at partier støttes alt efter, hvor mange mandater, de har. Det er for at undgå, at partier med pengestærke venner i ryggen får en fordel fremfor mindre partier. Så det kan ikke sammenlignes,« siger hun til BT.

På Facebook kritiserer andre Johanne Schmidt-Nielsens opslag for at handle om at være sig selv nærmest og sammenligner blandt andet med, at man i så fald heller ikke behøver at betale til folkeskole, børnehave eller sågar licens til Danmarks Radio, hvis man ikke selv har behov.

Men kritikken er forfejlet, mener Johanne Schmidt-Nielsen og forklarer, at selvom hun ikke mener, at kirke og stat går hånd i hånd, er ting som uddannelse samt børn og ældre en åbenlys opgave for staten:

»Det handler ikke om, at jeg ikke vil betale til ting, jeg ikke selv er bruger af. Jeg mener bare ikke, det er statens opgave at støtte religiøs forkyndelse. Hvis det var det, så skulle man vel også støtte forkyndelse i andre religioner end kristendommen. Jeg mener dog, at det er statens opgave at støtte bevarelsen af kirkerne som bygninger, da de er en del af vores kulturarv,« siger hun.

Johanne Schmidt-Nielsen tager kritikken med ro og mener ikke, hendes holdning til emnet kan overraske nogen.

»Jeg synes, det har været en god debat. Der har måske været et par enkelte højreorienterede blandt røsterne på Facebook, men det kan næppe komme bag på nogen, at jeg mener stat og kirke skal adskilles,« siger hun og griner.

Kort efter interviewet til BT har Johanne Schmidt-Nielsen lagt endnu et opslag på Facebook, hvori hun uddyber sine synspunkter. I hvilken retning debatten tager herfra, må tiden vise.