Efter at BT gik ind i sagen, har Johnny Zaar endelig fået genudstedt sit kørekort, som han har hentet hos Borgerservice i Skjern torsdag eftermiddag.

»Jeg har snakket med Midt- og Vestjyllands Politi om det igennem lang tid, men der skete ingenting. Da I skrev om det i avisen og Pernille Skipper (Enhedslistens retsordfører, red.) stillede et spørgsmål om sagen til ministeren, så gik det lige pludselig stærkt,« siger Johnny Zaar.

Den 27. juli beskrev BT, hvordan den 58-årige førtidspensionist fra Bork i Vestjylland havde fået inddraget sit kørekort af Midt- og Vestjyllands Politi, fordi han er i behandling med lovlig medicinsk cannabis, selvom der ifølge færdselslovens paragraf 54, stk. 1 ikke er noget til hinder for, at man kan køre bil, når stoffet er indtaget på lovlig recept. Rigspolitiet stadfæstede afgørelsen efter at Johnny Zaar havde klaget over den.

Allerede dagen efter vores artikel modtog Johnny Zaar et skriftligt svar fra Midt- og Vestjyllands Politi med beskeden om, at han får udstedt et kørekort for et år.

Læs også:

Men det sker på betingelse af at Johnny Zaar ikke fortsætter med at bruge lovlig medicinsk cannabis.

Han er ramt af af tarmlidelsen crohns sygdom og har osteoporose, og før han for otte år siden begyndte behandlingen med Marinol frygtede Johnny Zaar og hans læge, at han ville ende i en kørestol og skulle på plejehjem. Behandlingerne med lovlig medicinsk cannabis førte til, at han igen kunne gå, og også smerterne blev markant mindre.

Johnny Zaar med en pakke af lægemidlet Marinol, som er stridens kerne.
Johnny Zaar med en pakke af lægemidlet Marinol, som er stridens kerne. Foto: ASTRID DALUM
Vis mere

For tre uger siden stoppede Johnny Zaar med at Marinol for at få sit kørekort tilbage, men allerede nu kan han mærke konsekvenserne.

»Mine smerter i knæ, hofter, arme, nakke og skuldre er begyndt at vende tilbage igen. Den medicin jeg får i stedet for har slet ikke samme effekt,« siger Johnny Zaar.

Men idet han er fuldstændig afhængig af sin bil, når han skal bevæge sig udenfor hjemmet i den vestjyske by Bork, følte Johnny Zaar reelt ikke, at han havde noget valg.

»Det her er et valg mellem pest og kolera,« som han siger.

Læs også:

Johnny Zaar og hans advokat Knud Foldschack vil nu gå til domstolen med sagen. De anfægter, at politiet lader Sundhedsstyrelsens anbefalinger stå over færdselslovens bestemmelser. Indtagelsen af medicinsk cannabis strider nemlig imod Sundhedsstyrelsens nultolerancepolitik overfor stoffet THC, som findes i både hash og medicinsk cannabis.

Johnny Zaar er endda blevet stoppet under færdselskontroller, mens han har været medicineret med Marinol uden at politiets spyttests har vist nogen udsving.

»Der er også lavet en urintest, og også den er negativ. Så heller ikke der er der problemer i forhold til nul-tolerance-politikken overfor THC,« siger han.

Marinol står ikke på listen over trafikfarlig medicin og er derfor ikke forsynet med en rød advarselstrekant.