Jordskred som det, der tirsdag ramte en metrobyggeplads på Nørrebro, kan ifølge Metroselskabet ske på alle byggepladserne. Men selv om 51 personer måtte evakueres, ser Metroselskabet hændelsen som et tegn på, at sikkerhedssystemerne virker.

Der skal foretages en række yderligere undersøgelser af ejendommene nær Folmer Bendtsens Plads ved Nørrebro Station i København, inden kommunes byggemyndigheder giver grønt lys til, at de 51 personer, der sent tirsdag aften blev evakueret, kan vende hjem.

Sådan lød meldingen, efter at Københavns Kommunes byggeteknikere og brandinspektører onsdag formiddag havde været ude for at bese de skader, som et jordskred på metrobyggepladsen på Nørrebro forvoldte tirsdag aften. Det skriver Berlingske.

»Den her slags uheld kan ske på alle vores metrobyggepladser, men det giver ikke anledning til at tage yderligere forbehold. Vi har et intensivt målesystem, der fanger det i det øjeblik, noget ser mærkeligt ud. Men vi kunne ikke have stoppet den her lækage tidligere og derved undgået skaderne,« siger Erik Skotting, teknisk direktør i Metroselskabet.

Onsdag formiddag konstaterede brandinspektører og byggeteknikere fra kommunen, at sætningsskaderne, som lækagen i metrobyggeriet på Nørrebro har forårsaget, stadig bevægede sig. Derfor havde de altså onsdag aften endnu ikke ophævet evakueringen af de tre opgange.

På trods af skaderne, der stadig holder de 51 beboere hjemmefra, mener Erik Skotting ikke, at der er grund til at overveje skærpede sikkerhedsforanstaltninger for at undgå, at lignende uheld sker på de andre byggepladser.

»Det her giver ikke anledning til at tage yderligere forbehold end dem, vi allerede har. Der er ingen tegn på, at vores sikkerhedsmæssige forhold ikke har været overholdt på byggepladsen. Vores målesystem viser bevægelser og reagerer, hvis noget flytter sig mere end det burde,« understreger Erik Skotting.

»Tirsdag nat var der ikke tale om alarmerende bevægelse, sætningsskaderne er kun syv millimeter brede, og der har på intet tidspunkt været mennesker og bygninger i fare. Systemet viste nogle små bevægelser, som vi handlede på. Så hvis man skal pege på noget positivt i det her, så viser det, at vores systemer virker«.

Sætningsskaderne opstod, da en lækage fik vand, materialer og jord til at skride i en udgravning under jorden på byggepladsen. Omkring tirsdag aften konstaterede de tilkaldte byggeteknikeres første undersøgelser, at der var fare for, at den nærtstående beboelsesejendom ville skride yderligere. Derfor besluttede man at evakuere ejendommens beboere.

Natten til onsdag arbejdede byggemedarbejderne på pladsen med at få lukket lækagen. Og tidligt om morgenen var der allerede blevet pumpet mere end 30 kubikmeter beton i for at lukke hullet.

Selve uheldet vakte dog ikke stor opstandelse på Nørrebro.

Onsdag fortalte flere af byggepladsens naboer nemlig til Berlingske, at de kun opdagede, at noget var galt, fordi arbejdet stod på hele natten.

»Jeg fik en SMS fra Metroselskabet tirsdag aften om, at der var sket noget uforudset på byggepladsen, og at de ville fortsætte med arbejdet hele natten. Og det gjorde de. Der var væsentligt mere støj, end der plejer at være. Men man kunne ikke se eller høre, hvad der var sket,« fortæller Joost van Tilburg, der er nabo til metrobyggeriet på Folmer Bendtsens Plads.

En anden nabo til byggeriet, Said Kassen, opdagede også kun, at noget ikke var, som det plejede, på grund af det øgede natarbejde.

»Jeg vidste ikke, at der var sket noget. Men vi kan jo se, at der er kommet vand ud, og vi har hørt, at de har arbejdet hele natten. Det plejer de ikke. Det var først i morges (onsdag, red.), at vi fandt ud af, hvad der var sket.«

Det vides endnu ikke, hvornår de evakuerede personer kan vende hjem.