På tv er hun kendt som advokaten, der går gennem ild og vand for udsatte børn. Men medaljen har en bagside. To gange har Advokatnævnet tilkendt hende store bøder for dårlig advokatskik.

Læberne er stramme, blikket fast og øjenbrynene malet kraftigt op. Der bliver udelukkende talt med store bogstaver, når Gry Rambusch tordner mod den dårlige behandling, udsatte børn ifølge advokaten får af det danske system.

Gry Rambusch har talt dunder i ’Aftenshowet’, på TV2 News, i Radio24syv og i flere aviser.

Mandag bragte DR2 det første af i alt tre programmer om Gry Rambusch. ’Børneadvokaten’ hedder programmerne, for Gry Rambusch slår sig op på at være børnenes repræsentant frem for forældrenes. I første program ser man, hvordan Gry Rambusch taber en sag, hvor hun forsøger at forhindre Langelands Kommune i at gennemføre en tvangsfjernelse.

Har kostet dyrt

Gry Rambuschs bestræbelser på at være børnenes advokat er det centrale omdrejningspunkt i to sager, der har kostet ildsjælen dyrt. Advokatnævnet har tilkendt Gry Rambusch to bøder på henholdsvis 10.000 kroner og 15.000 kroner. I begge sager har Gry Rambusch ifølge nævnet overtrådt god advokatskik.

I de to sager har Gry Rambusch taget kontakt til børn på henholdsvis otte og ni år, der befandt sig i sårbare situationer. Hun havde lovet at være deres ven og advokat, selvom hun reelt ikke repræsenterede dem eller havde mulighed for at gøre det. Dermed har Gry Rambusch ifølge Advokatnævnet givet børnene en ’falsk tryghed’ og et ’falsk håb’.

I den ene sag rettede Gry Rambusch på eget initiativ henvendelse til en 9-årig pige, der skulle flyttes fra sin plejefamilie til en døgninstitution.

Uden først at have talt med barnets far, der havde forældremyndigheden, skrev hun et harmdirrende brev til kommunen, hvor hun præsenterede sig som den 9-åriges advokat.

’Barnet opfatter jeres utilbørlige handlinger i forbindelse med hendes flytning på døgninstitution som en regulær kidnapning - det er her, jeg kommer ind i billedet,’ skrev Gry Rambusch i brevet til kommunen, selvom hun hverken var juridisk rådgiver eller bisidder for barnet.

Selvom faderen bad Gry Rambusch om at holde sig ude af sagen, forsøgte hun at blive pigens bisidder, hvilket mislykkedes.

’Jeg kan hjælpe’

Advokatnævnet fandt det stærkt kritisabelt, at Gry Rambusch via en længere sms-korrespondance gav barnet ’en falsk tryghed’ ved at have kontakt med en advokat.

I den anden sag havde Gry Rambusch kontakt med en otte-årig dreng på Facebook, der ønskede bopæl hos sin mor i stedet for hos sin far.

’Du kan tro, jeg vil hjælpe dig,’ skrev hun til drengen.

’Du kan altid stole på mig og kan derfor være sikker på, at jeg har tavshedspligt om de ting, vi taler om. Jeg er den voksne, som kan hjælpe dig, når mor og far ikke kan,’ skrev hun i en anden besked til drengen.

Men hjælpen udeblev, for Gry Rambusch havde ikke mulighed for at repræsentere drengen som advokat. Dermed skabte hun ifølge Advokatnævnet ’et falsk håb’ hos ham.

Gry Rambusch er ikke enig i nævnets afgørelser.

»Jeg er uenig i begge kendelser. Jeg er blevet kontaktet af børn, som er i stor mistrivsel og søger min hjælp. Jeg mener ikke, at jeg stikker dem blår i øjnene, tværtimod.«

Har du lært noget af kendelserne?

»Nej, men jeg håber, at Danmark har lært noget. Der er ingen konsekvenser for kommuner, der overtræder børns rettigheder, men hvis jeg som advokat håndhæver de rettigheder, får jeg en bøde, fordi jeg overtræder 12 års-reglen (reglen om, at man skal være 12 år for at have egen advokat, red.).

Følsomt område

Får du flere sager i Advokatnævnet fremover?

»Jeg håber det ikke, men det kan jeg ikke garantere. Når man arbejder med så følsomt et område, vil der altid være folk, der bliver sure. Hvis der kommer klager, bliver det ikke over, at jeg har konstrueret et bevis, men over at jeg er gået for langt for at hjælpe børn i nød.«