Nyhedsvært Line Baun Danielsen står i et svært dilemma, efter at hendes hund Gumle var tæt på at miste livet mandag, da den blev angrebet og skambidt af en hun af racen Thai Ridgeback på åben gade.

Skal hun anmelde hændelsen til politiet, til trods for at det kan få afgørende betydning for overfaldshundens skæbne?

Selvom Line Baun Danielsen er i tvivl, mener Dyrenes Beskyttelse til gengæld, at der kun er én ting at gøre i det pågældende tilfælde.

»Det er politiets afgørelse, og derfor skal sådan noget meldes til politiet, og så må politiet vurdere, hvad der skal ske i den konkrete sag,« siger Jens Jokumsen, der er projektleder for familiedyr hos Dyrenes Beskyttelse.

Han forklarer, at politiet kan ty til forskellige foranstaltninger, inden der skrides til aflivning. For eksempel kan politiet pålægge hundens ejer et påbud om, at den pågældende hund skal bære mundkurv. Men det forudsætter naturligvis, at episoden bliver anmeldt til politiet.

Læs også:

Hunden, der overfaldte Line Baun Danielsens hund, har angiveligt nappet efter en anden hund før, men alligevel var den ikke iført mundkurv, da overfaldet fandt sted på åben gade mandag, skriver Line Baun Danielsen på Facebook.

Line Baun Danielsens hund Gumle var millimeter fra at få perforeret en lunge og måtte desuden gennemgå en to timer lang operation, efter at den mandag blev overfaldet af en hund af racen Thai Ridgeback på åben gade. (Foto: Facebook)
Line Baun Danielsens hund Gumle var millimeter fra at få perforeret en lunge og måtte desuden gennemgå en to timer lang operation, efter at den mandag blev overfaldet af en hund af racen Thai Ridgeback på åben gade. (Foto: Facebook)
Vis mere

Efter at Line Baun Danielsen har skrevet om hændelsen på Facebook, har episoden skabt stor debat. På bt.dk har knap 18.000 danskere ligeledes deltaget i en afstemning om, hvorvidt Line Baun Danielsen bør anmelde hændelsen til politiet. Her svarer 95 procent, at hun bør anmelde episoden til politiet.

Hos Dansk Kennel Klub, der er Danmarks største organisation for hundeejere, vil man ikke tage stilling til den konkrete hændelse, da man ikke kender overfaldshundens race.

Hvis overfaldshunden er en af de forbudte hunderacer, og den har gået løs uden mundkurv, er det imidlertid et brud på hundeloven, forklarer Anne Orholt, der er kommunikationsmedarbejder hos Dansk Kennel Klub.

»Jeg vil ikke sige, at hun skal anmelde det, men hvis hun med sikkerhed ved, at hunden allerede har bidt tidligere, er det nærliggende at spørge sig selv, hvem den bider næste gang. Bliver det et barn? Så det må være op til hendes egen samvittighed,« siger Anne Orholt, der dog godt kan forstå, at hun har kvaler ved at gøre det, da det i så fald vil gå ud over en andens familie og et andet liv.

Læs også:

Ifølge Jens Jokumsen, der er projektleder for familiedyr hos Dyrenes Beskyttelse, ligger der dog altid noget forud for, at en hund begynder at bide andre dyr eller mennesker.

»Hunden har måske udviklet en uheldig adfærd på grund af nogle miljøpåvirkninger, da det i høj er grad dem, der skaber hunden. Det kan også være noget misforstået byttedrift. At en hund tænker, at det ligner en hare, men at det faktisk er en hund af en mindre race,« forklarer han.

Alligevel er det altid hundens ejer, der har ansvaret for, at hunden ikke kommer i en situation, hvor den bliver nødt til at bide, understreger Jens Jokumsen.

Læs også:

Det er Dansk Kennel Klub enig i.

»Hunde skal føres i snor eller være ledsaget af en person, der har fuldt herredømme over hunden på offentlig gade og vej. Og Naturbeskyttelsesloven siger desuden, at din hund skal være i snor, når du færdes i naturen. Undtaget herfra er hundeskove og strande i vinterhalvåret,« forklarer Anne Orholt, der er kommunikationsmedarbejder hos Dansk Kennel Klub.