Grundvandet i Københavns og Frederiksberg kommune kan være i fare efter Region Hovedstaden overser de to kommuners grundvand i ny plan.

I Region Hovedstadens plan for at finde og afværge forurening fra fabrikker, vaskerier og tankstationer er både Frederiksberg og Københavns kommuner udeladt, og det truer de to kommuner med forurening, skriver Ingeniøren.

Det betyder, at gifte dermed vil kunne sive problemfrit ned i grundvandet og resultere i, at Frederiksberg Vand A/S vil være nødsaget til at stoppe indvindingen af drikkevand i området.

Stoppes indvindingen, vil man se »en stigning i grundvandsspejlet på op til 16 m,« siger Jan Jørgensen (V), der er formand for By- og miljøudvalget i Frederiksberg Kommune til Ingeniøren.

En sådan stigning vil ifølge Ingeniøren få betydning for fundamenter, kældre og sågar metroen. Samtidig vurderer Frederiksberg, at man ikke vil kunne genoptage indvindingen, da stigningen i grundvandsspejlet formentlig vil forværre grundvandets kvalitet, og man derfor vil være nødsaget til at pumpe grundvand ind fra andre kilder.

Tætte bebyggelser sætter kommunerne bagud

Årsagen til udeladelsen af de to kommuner skal findes i, at den tætte bebyggelse i områderne gør det svært at fjerne forureningskilderne. Derfor er det også nærmere et udtryk for en prioritering nærmere end en udeladelse.

»Vi har valgt at prioritere oprensningen ved at plukke de lavt hængende frugter. Vi får sikret så meget grundvand som muligt så hurtigt som muligt,« fortæller Jens Mandrup (SF), der er formand for Miljø og trafikudvalget, til Ingeniøren.

Nedprioritering bliver dog ikke vel modtaget hos Frederiksberg Vand A/S, hvor man blandt andet hæfter sig ved, at man i kommunen har langt flere punktforureninger, hvorfor det også er en vigtig - omend »uoverskuelig« - opgave.

»Her er mange flere punktforureninger. Derfor er det en mere uoverskuelig opgave sammenlignet med åbent land. Men det er også endnu vigtigere, fordi der er mange flere potentielle forureninger,« siger Anders Møller Hansen fra Frederiksberg Vand A/S til Ingeniøren.

Hos Region Hovedstaden understreger man dog, at det ikke er for at »gamble« med opgaven, men at det simpelthen vil være en for stor og omkostningfuld opgave, hvis man skulle klare det hele på én gang.

Frederiksberg Kommune frygter, at de vil komme til at stå med en række massive udgifter om få år, hvis ikke der gøres noget ved problemet nu.