I går blev direktør i Novo A/S Eivind Kolding fyret for anden gang på bare to et halvt år. I alt har han fået 43 millioner kroner for to gyldne håndtryk.

En kendt erhvervsrisiko for topchefer er, at de kan blive fyret fra den ene dag til den anden, hvis bestyrelsen mister tilliden til dem.

Derfor følger der altid et gyldent håndtryk med, og det kan den nu fyrede direktør i Novo A/S Eivind Kolding glæde sig over.

Han får nemlig i omegnen af 20 mio. kr. med sig efter gårsdagens fyring.

Det bekræftede bestyrelsesformand for Novo A/S Sten Scheibye i går over for Ritzau.

Det var samme Kolding som blev fyret fra Danske Bank efter kun 19 måneder på posten i september 2013. Her fik han 23 mio. kr. med sig.

Altså har han fået intet mindre end 43 mio. kr. for to fyringer på to et halvt år.

Fyringen fra Novo A/S - som er holdingselskab for Novo Nordisk og Novozymes og som bruges til investeringer - kom også som en overraskelse for hovedpersonen selv.

»Jeg havde gerne fortsat i Novo A/S, så det var uventet for mig dette her. Men det er bestyrelsen, der bestemmer, hvornår der skal komme en ny ledelse,« sagde Eivind Kolding til Ritzau i går.

Stor risiko for fyring

Anders Drejer, der er professor ved Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet, er da heller ikke i tvivl om, at Eivind Kolding er ‘blevet gået’, som det hed i gamle dage.

»Det er en fyring, det er der ingen tvivl om. Hvorfor er svært at se, for regnskaberne har været gode under hans ledelse. Men det kan jo ligge indenfor den kategori, jeg kalder ‘shit happens’. Altså at bestyrelsen finder ud af, at den vil i en anden retning eller prøve noget andet. Men uden, at der er en rygende pistol, som forklarer fyringen,« siger Anders Drejer.

Og der er intet usædvanligt i Eivind Koldings gyldne håndtryk, siger han.

»Som direktør er risikoen for at blive fyret større end for dig og mig, og det gyldne håndtryk er så en kompensation bl.a. fordi, at direktøren risikerer at stå uden job i en længere periode, ligesom hans værdi på markedet falder. Og selvom 20 mio. kr. er mange penge, så afspejler det jo blot det lønniveau, som Eivind Kolding havde i forvejen,« siger han.

For åben som direktør

Bemærkelsesværdigt ved Eivind Koldings fyring er det til gengæld, at det er den anden fyring, siden han skiftede til Danske Bank i 2012. Han kom ellers fra en stilling som succesrig direktør i Maersk Line.

Ifølge Anders Drejer har Eivind Koldings problem bl.a været, at han er for åben.

»Danske Bank er jo en konservativ organisation, og hans forgænger Peter Straarup var jo alt andet end åben. Her siger man måske sandheden, men man rutter ikke med den. Og det gjorde Eivind Kolding,« siger Anders Drejer.

Flere sager martrede også Eivind Kolding som øverste direktør i Danske Bank. Bl.a. da han i januar 2013 skulle sælge Danske Banks nye forretningsstrategi, hvor der kom gebyr på en helt almindelig lønkonto, hvis man ikke havde andre engagementer.

En strategi, der ifølge kritikerne, belønnede de velhavende kunder og straffede kunder med lav indkomst.

Banken kom efterfølgende ud i et veritabelt stormvejr af kritik, og 94.000 kunder skiftede til andre banker. Og selvom man hos Danske Bank delvis græd tørre tårer - det var mange af de dårlige kunder der smuttede - så led bankens image stor skade.

Et svært prestigetab

Oveni stod Eivind Kolding også fadder til Danske Banks kontroversielle ‘New Normal’-kampagne. Kampagnen som skulle genopfinde Danske Banks blakkede image efter finanskrisen endte som en regulær boomerang. Ydmyget måtte Kolding efterfølgende undskylde for Danske Banks fejltagelser under finanskrisen i en kronik i Politiken.

Og det er da også ydmygelsen og prestigetabet, som Eivind Kolding slås med efter den seneste fyring.

»Selvom han griner hele vejen til banken, så er det ikke sjovt at være Eivind Kolding lige nu. Topdirektører er jo drevet af deres ego, og det er selvfølgelig et tab af prestige, hver gang man bliver fyret,« siger Anders Drejer.

Hverken bestyrelsesformand i Novo A/S Sten Scheisbye eller Eivind Kolding vendte i går tilbage på BTs henvendelse.

Men i går sagde Eivind Kolding til Berlingske Business, at han næppe skal være direktør igen, men at han vil slå sig ned som rådgiver for bestyrelser og direktioner.