De stjerneformede jagtlandskaber i Nordsjælland er blevet indskrevet på UNESCOs liste over verdensarv. Det er symbolet på kongens magt, siger skovrider Jens Bjerregaard Christensen.

Man befinder sig midt i et stykke levende historie, når man går tur i Dyrehaven nord for København og Store Dyrehave i Gribskov.

De lange, lige stier, der stråler som en stjerne ud fra et centrum, blev anlagt tilbage i det 17. århundrede af Christian 5., der ville bringe den franske solkonges fritidsfornøjelse, parforcejagten, med sig hjem til Danmark.

Efter kongens død i 1699 gik der kun små 80 år, før den brutale jagtform, hvor hunde udmatter hjorten i en hæsblæsende jagt gennem skoven, blev forbudt. Men skovene bærer stadig præg af parforcejagten, og lørdag blev de to jagtlandskaber indskrevet UNESCOS liste over verdensarv sammen med brødremenighedsbyen Christiansfeld.

»Landskaberne er et fantastisk symbol på den enevældige konges magt. Han var i stand til at overtage og underkaste sig landskaberne, så han kunne bruge dem til jagt. Det viser, hvilket kæmpe magtopbud Christian 5. besad,« siger skovrider Jens Bjerregaard Christensen fra Naturstyrelsen i Nordsjælland.

For jagtlandskaberne betyder anerkendelsen fra UNESCO, at der vil komme endnu flere besøgende. Men selv om stierne i skovene har mere end 300 års historie, er der ingen grund til at frygte for deres tilstand, når turister fra ind- og udland vil strømme til for at opleve verdensarven.

»Skovvejene kan sagtens bære, at der kommer flere mennesker. Grund til, at hele systemet er bevaret, er, at det har været i vedvarende brug gennem årene,« siger skovrideren.