90.000 flere skal undersøges for kræft i 2025, selvom de ikke er syge. Langt flere danskere vil få kræft i en ganske nær fremtid, vurderer eksperter.

Langt flere danskere vil blive ramt af kræft i fremtiden, og det vil stille store krav til vores sundhedsvæsen, skriver Politiken.

Om ti år vil omkring 45.000 danskere få en kræftdiagnose, viser beregninger - det er 10.000 flere hvert år end i dag. Udfordringen fremover vil især blive på diagnosedelen, vurderer professor Peter Vedsted fra Forskningsenheden for Almen Praksis i Aarhus, der er ekspert i kræftdiagnostik.

For hver person, der får en kræftdiagnose, vil mere end ni patienter skulle undersøges, før de kan blive frikendt. Det betyder, at omkring 90.000 flere danskere hvert år skal undersøges for kræft, selvom de ikke er syge.

Og det er proportioner, som vi tit glemmer, mener Peter Bedsted. Men vi skal være opmærksomme på, at det vil stille store krav til udredning og diagnostik.

»Der vil komme et massivt pres på CT-skanninger og andet diagnostisk udstyr. Det skal systemet geares til«, siger han til Politiken.

Beregninger fra Kræftens Bekæmpelse viser, at 35 procent flere mænd og 23 procent flere kvinder i 2025 vil få en kræftdiagnose sammenlignet med i 2010.

Også lægelig vicedirektør i Kræftens Bekæmpelse Hans Storm vurderer, at det vil stille »enorme krav« til sundhedsvæsenet.

Årsagen til boomet i antallet af kræfttilfælde skal blandt andet findes i, at vi bliver ældre og ældre.

Lørdag kunne Politiken fortælle, at selvom der er sket en stigning i antallet af kræfttilfælde, overlever flere og flere danskere sygdommen.