Det danske sundhedsvæsen kan blive bedre til at reagere på diffuse symptomer på kræft, mener kræftforsker.

De danske læger kan blive bedre til at reagere på diffuse symptomer på kræft. Det siger professor ved center for kræftdiagnostik ved Aarhus Universitet Peter Vedsted til TV 2 Nyhederne.

»De her patienter, som udviser meget diffuse og uspecifikke symptomer, der skal vi være meget bedre til at sikre, at både praktiserende læger, men også sygehusene generelt, står sammen for at udrede så tidligt som muligt, når der er denne undren,« siger han.

Søndag aften bragte TV 2 en historie om den 17-årige Youssef Ismail, som døde i starten af november af en aggressiv kræft i maven.

Den unge mand var gentagne gange hos både vagtlægen og sin praktiserende læge og tre gange indlagt på Aarhus Universitetshospital med kraftige mavesmerter.

Alligevel blev han ifølge TV 2 ikke scannet. Hans familie kørte ham til Tyskland for at få stillet en diagnose, men da var det for sent.

Professor Peter Vedsted ønsker ikke at kommentere på den specifikke sag. Men på et generelt plan vurderer han, at det danske sundhedsvæsen kan være tilbageholdende med at bruge undersøgelser som for eksempel scanninger.

Han påpeger over for TV 2, at en række symptomer på kræft er relativt diffuse ikke mindst i starten, hvorfor man ifølge ham indledningsvist har et »større behov for at scanne«.

Kræftens Bekæmpelse mener, at lægerne skal være hurtigere til at scanne patienter, så kræft bliver opdaget tidligere.