Flere læger advarer om, at vi i Danmark foretager for få obduktioner. Det kan få konsekvenser for behandling og forståelse af dødsårsager.

Det sker ikke tit nok, at en afdød person bliver obduceret.

Sådan lyder det fra en række læger, skriver Jyllands-Posten.

Obduktionerne kan være med til at udvikle bedre behandling, afsløre arvelige sygdomme eller fastslå den præcise dødsårsag.

Nye tal fra Dansk Patologisk Selskab og de retsmedicinske institutter viser, at antallet af obduktioner på landets hospitaler er mere end halveret på blot syv år, mens tallet for retsmedicinske obduktioner er faldet med 20 procent på fire år.

»Vi laver alt for få obduktioner, og det er ofte tilfældigt, hvem vi obducerer. Det burde være lovpligtigt at tilbyde obduktion af de 600-700 danskere under 50 år, som hvert år dør pludseligt og uventet. Cirka halvdelen dør af en arvelig hjertesygdom, og derfor kan obduktionerne i nogle tilfælde være med til at redde livet for den afdødes pårørende,« siger Jens Mogensen, professor på hjerteafdelingen, Odense Universitetshospital, til Jyllands Posten.

Jens Mogensen bakkes op af andre patologer, retsmedicinere og kliniske læger.

Ifølge de nye tal blev der i 2007 udført 2.915 såkaldte sygehusobduktioner, mens tallet i 2013 var faldet til 1.120. Dertil kommer omtrent det samme antal retsmedicinske obduktioner.

Danmark ligger helt i bund sammenlignet med vores nordiske nabolande med en obduktionsrate på godt fire procent af alle dødsfald.