Et lovforslag fra regeringen, der vil give politiet adgang til lægejournaler uden en dommerkendelse, sætter i disse dage julesindene i kog hos læger landet over. De frygter, at den foreslåede lovændring vil få patienter til at undlade at søge behandling for lidelser, der senere kan sætte dem i et dårligt lys.

- Jeg er bange for, at eksempelvis voldsofre vil blive væk, hvis de selv har et medansvar for slagsmålet og ved, at det, lægen ser og hører, kan ende hos politiet. Man kan også spørge sig selv, om en patient, der frygter, at han kan være pædofil, fremover vil turde opsøge hjælp og behandling. Der er masser af situationer, hvor brud på tavshedspligten er meget problematisk, siger Christian Bjerre Høyer, der er læge i Aarhus.

Han har netop taget initiativ til en underskriftsindsamling mod lovforslaget. På fire dage har den fået opbakning fra 282 personer, hvoraf langt hovedparten er læger og andre ansatte i sundhedssektoren.

Lovforslaget diskuteres også intensivt på Facebook. Her skriver flere læger, at lovændringenen vil medføre snyd med journaler af hensyn til patienterne. En praktiserende læge fra Hvidovre skriver sågar, at han overvejer at indføre et system med uofficielle journaler, som opbevares af patienterne selv, så de er udenfor politiets rækkevidde.

- Det er selvfølgelig i strid med journalføringsbekendtgørelse, men hellere en stribe retssager i rolig fase end politiets ransagning af klinikkens / hospitalets journaler, skriver vedkommende.

- Tonen er skarp, fordi tavshedspligten er helt grundlæggende for forholdet mellem patienten og lægen. Det er ikke et udtryk for, at jeg ikke har tillid til politiet, eller at jeg synes, vi skal beskytte forbrydere. Det drejer sig om, at vi alle sammen skal have tillid til vores læge, siger Christian Bjerre Høyer.

Sundhedsminister Astrid Kragh (SF) har tidligere udtalt, at hun og resten af regeringen vil lytte til alle kommentarer til lovforslaget og er klar til at ændre detaljer, som viser sig at være mindre hensigtsmæssige.