Hver fjerde svineproducent har haft oplevelsen af at være udstødt på grund af frygten for svine-MRSA.

En rundspørge blandt de 990 medlemmer af organisationen Danske Svineproducenter viser, at hver fjerde svineproducent har haft oplevelsen af at være udstødt – især i forbindelse med kontakt til sygehus, plejehjem, læge eller lignende – på grund af frygten for svine-MRSA. Det skriver Politiken.

Ifølge Tinna Urth, der er hygiejnesygeplejerske på National Rådgivningstjeneste for MRSA fra dyr på Seruminstituttet er der eksempler på landmænd, der er blevet testet MRSA-positive, og som direkte afvises som patienter på privathospitaler. Hun fortæller også om børn fra svinelandbrug, som ikke altid er ønskede i den private dagpleje, også selv om der ikke er påvist smitte på gården.

»Jeg går ind for så stor åbenhed om MRSA som muligt, men jeg kan alligevel blive lidt ambivalent over for virkningen af åbenheden, hvis det betyder øget risiko for at få dårlig modtagelse på et privathospital eller i en børnepasningsordning,« siger hun til avisen.

I 2014 fordobledes antallet af registrerede bærere af svine-MRSA til 1.276 tilfælde, og op mod 12.000 menes at være bærere uden at vide det.

Partierne i Folketinget blev i sidste uge enige om en plan mod svine-MRSA for de næste fire år, hvor hygiejnen på gårdene skal strammes og forbruget af antibiotika skal ned med 15 procent.

Men regeringens ambitioner i planen er urealistiske, mener formanden for Danske Svineproducenter Henrik Mortensen.

Han er ikke i tvivl om, at oplevelsen af udstødelse er reel og mener, at der mangler en ensretning i sundhedsvæsnet, hvor man i dag takler problemet meget forskelligt, så der nogle steder er styr på det, mens andre steder overreagerer, skriver Politiken.