Danmarks rigeste mand Kjeld Kirk Kristiansen var tæt på at miste livet i en trafikulykke, hvor hans lillesøster blev dræbt. Ulykken skete kun få dage før deres forældres sølvbryllupsdag.

Med en formue, der er vurderet til over 122 milliarder kroner, kan Kjeld Kirk Kristiansen med rette kalde sig for Danmarks rigeste mand. Mangemilliardæren har de seneste år været med til at gøre sin far og farfars livsværk, Lego, til en kæmpe succes; han er blevet udnævnt til kammerherre; og han kan se sine tre børn, Sofie, Thomas og Agnete trives på hvert deres gods med deres familier.

Men faktisk er det lidt af et mirakel, at 67-årige Kjeld Kirk Kristiansen overhovedet er i live i dag. Den 22.oktober 1969 blev Lego-familien nemlig ramt af en kæmpe tragedie, der kunne have kostet Kjeld Kirk Kristiansen livet.

Mens de fleste med interesse for Lego og familien Kirk Kristiansen kender til eksistensen af hans søster, Gunhild Kirk Johansen, så er det de færreste, der ved, at de to søskende havde en søster mere, Hanne Kirk Christiansen, som ligesom sine forældre, Godtfred og Edith Kirk Christiansen, stavede sit efternavn med 'Ch'. Men den alvorlige ulykke satte en stoppe for søskendetrekløveret.

Godtfred Kirk Christiansen i sin Legoland-park.
Godtfred Kirk Christiansen i sin Legoland-park. Foto: Scanpix
Vis mere

Hanne Kirk Christiansen, hendes forlovede og Kjeld Kirk Kristiansen var på vej i biografen, da den bil de kørte i, forulykke. 19-årige Hanne Kirk Christiansen og hendes forlovede blev dræbt, mens Kjeld Kirk Kristiansen, der sag på bagsædet, svævede mellem liv og død på hospitalet i tre dage.

Ulykken, der kun meget sjældent har været nævnt i forbindelse med Lego-familien, omtales blandt andet i forfatter Søren Jakobsens nye bog 'Arvingerne' om Danmarks tre rigeste familier; Lego, Ecco og Bestseller.

»De kom kørende på en landevej, da de overså en havareret motorcykel. Og så smadrede deres morris lige ind i et vejtræ,« fortæller Søren Jakobsen, der har skrevet flere bøger om familien og gennem sine kilder har fået indsigt i detaljer om ulykken.

»Kjeld Kirk bliver bragt til Grindsted Sygehus, og man er meget i tvivl, om han overlever,« fortæller forfatteren.

Og endnu værre er det, at ulykken kommer kun få dage før forældrene, Edith og Godtfred Kirk Christiansen, skal fejre sølvbryllup.

»De sidder på et hotel og diskuterer, hvordan festen skal forløbe, da ulykken sker,« fortæller Søren Jakobsen.

Her ses Godtfred og Edith Kirk Christiansen sammen med nogle af deres børnebørn.
Her ses Godtfred og Edith Kirk Christiansen sammen med nogle af deres børnebørn. Foto: ERIK JEPSEN
Vis mere

Ulykken ryster familien. For ud over det tragiske tab af deres yngste datter, er sønnen, der er udset til arving for Lego-imperiet, også ved at dø.

»Det har været et granatchok for familien. Pludselig var man ved at miste to arvinger på en gang,« siger Søren Jakobsen.

122 milliarder: Derfor er Danmarks rigeste mand rigere end Mærsk nogensinde har været

Den frygtelige ulykke står blandt andet omtalt på Billund Museums hjemmeside , hvor man beskriver, at tabet bragte stor sorg i familien:

'Det fik Godtfred Kirk til kort tid efter at henvende sig til Sognerådet, hvor han udtrykte familiens ønske om at mindes Hanne Kirk ved at lade Ole Kirk's Fond og familien opføre Billund Centret med alle de faciliteter, som det oprindelige vinderprojekt indeholdt', står der.

Blandt andet opførte man Billund Kirke, hvor Kjeld Kirk Kristiansens datter, Agnete Kirk Thinggaard, siden blev gift.

Kjeld Kirk Kristiansen kom sig heldigvis uden mén efter ulykken. Og sidenhen opfyldte han den rolle, som hans far pålagde ham - at føre Lego videre. En rolle han har udført så succesfuldt, at han i dag er Danmarks rigeste.

Men var lillesøster Hanne Kirk Christiansen ikke blevet dræbt i 1969, så kunne dynamikken i familiekoncernen have set helt anderledes ud. Mens storesøster Gunhild Kirk Johansen, der er pædagog, ikke har vist synderlig interesse for driften i Lego og i 2008 meldte sig helt ud af virksomheden, da bror og søster delte familieformuen i to dele, så viste Hanne Kirk Christiansen en anden slags potentiale.

»Hanne valgte en anden vej. Hun var begyndt at studere til arkitekt i Aarhus. Og hvis Hanne var blevet arkitekt og var blevet ansat i en større arkitektvirksomhed, så havde Kjeld måske fået mere modspil. Hun kunne måske have talt med Kjeld på en anden måde end deres søster på grund af sin universitetsuddannelse,« siger Søren Jakobsen.

Havde begge arvinger mistet livet i ulykken, havde det til gengæld nok også set helt anderledes ud i Lego i dag.

»Lego havde nok stadig været en succesfuld virksomhed, men så havde den i dag nok været ejet af en familiefond ligesom Mærsk og Grundfos«, siger Søren Jakobsen.