Den lille pige, som tidligere mandag blev fundet af politiet gående i nødsporet på den Sønderjyske Motorvej med en bamse i hånden, kommer fra en udrednings- og udviklingsinstitution for unge piger, der har været udsat for alvorlig omsorgssvigt.

Det bekræfter forstanderen hos Frørupskolen i Christiansfeld i Sønderjylland, hvor pigen til dagligt bor.

»Jeg har ikke lyst til at fortælle om pigens konkrete problemer, for det er et ungt menneske, der har det umådeligt svært, som der er tale om her. Men jeg kan sige så meget, at hun har det godt nu, og at vi passer godt på hende,« fortæller forstander Martin Smietana til BT.

Mandag eftermiddag meddelte Sydjyllands Politi, at en patruljevogn havde fået øje på en pige, der gik i nødsporet på motorvejen. Pigen havde en bamse i hånden, og ifølge politiet var der tale om en pige i alderen 12-14 år. Hun nægtede at tale med politiet og ville end ikke oplyse sit navn. Kort efter meddelte politiet, at der var tale om en 14-årig pige, der kom fra en nærliggende institution, hvor hun var blevet afleveret igen.

Der er således tale om den selvejede døgninstitutionen Frørupskolen, der ligger mellem Kolding og Haderslev i Sønderjylland. På opholdstedet bor omkring 10 piger ad gangen, som kæmper med forskellige sociale eller følelsesmæssige vanskeligheder, og som anvises af kommunen. Forstander Martin Smietana ønsker hverken at oplyse, hvorfor pigen befandt sig på motorvejen eller kommentere hendes manglende lyst til at tale med politiet. Han bekræfter derimod, at den 14-årige efter omstændighederne har det godt igen.

»At hun ikke ville tale med politiet, er et udtryk for, hvor dårligt hun har det. Det er alt, jeg vil sige om det. Hun er i stand til at tale, og efter hun er kommet tilbage til os, er hun begyndt at tale igen, og hun har det efter omstændighederne godt,« siger Martin Smietana.

»Vores institution er ikke aflåst i dagtimerne, så man kan komme og gå, som man vil. Hvorfor og hvordan hun konkret er havnet på motorvejen, ønsker jeg ikke at fortælle. Men på opholdsteder eller døgninstitutioner som vores, har man ikke beføjelser til at forhindre personer i at forlade stedet, med mindre vedkommende i situationen er til fare for sig selv eller andre. Men det gælder altså ikke, hvis vedkommende først senere hen er til fare for eksempelvis sig selv. Vi kan aldrig gardere os 100 procent, men jeg er selvfølgelig meget berørt over det, som er sket i dag,« fortæller Martin Smietana.