Fredag har havstrømmen ved den jyske vestkyst trukket badegæster til havs og skabt mange livsfarlige situationer. En 47-årig tysk mand druknede nord for Søndervig, tre mennesker var i livsfare ved Houvig, og ti mennesker var i fare for at drukne på Henne Strand. Alle episoderne var relateret til revlehuller, der er en fordybning i strandens revler, hvor der kan være en udadgående strøm, der fører vandet tilbage ud i havet og dermed skaber den ubehagelige situation, at den badende bliver ført ud i havet med strømmen.

De farlige revlehuller bliver skabt af pålandsvind og bølger, forklarer vagthavende driftsleder og uddannelsesleder i TrygFonden Kystlivredning, Michael Iwersen. Han opfordrer til, at badegæster i weekenden er særligt opmærksom på den farlige strøm ved vestkysten.

»Vi opfordrer på det kraftigste til, at man er meget opmærksom på risikoen for revlehuller langs hele vestkysten i disse dage,« siger Michael Iwersen.

De mange nødstedte svømmere fik fredag eftermiddag Midt- og Vestjyllands Politi til at opfordre badegæster til kun at bade i områder ved Vesterhavet, hvor der er en livredder. Den opfordring ser Michael Iwersen som en naturlig udmelding efter fredagens mange ulykker.

»Det bedste, man kan gøre, er at vælge en strand med livreddere og altid bade mellem flagene. Her har livredderne på forhånd sikret sig, at badeforholdene er forsvarlige. Når man bader mellem flagene, er man også sikker på, at der er en livredder i nærheden, der holder øje med en og kan træde til, hvis man skulle blive fanget i et revlehul,« siger han.

Det er faktisk muligt at få øje på revlehullerne i vandet. Typisk vil der ved revlehullerne være mindre bølger og mindre hvidt skum, men skulle man alligevel være uheldig at blive fanget i den farlige havstrøm, så er det vigtigt, at man følger de helt enkle råd:

»Man skal bevare roen, få styr på sin vejrtrækning og ikke forsøge at svømme mod strømmen. Man skal i stedet svømme til siden langs stranden, og når man er ude af strømmen, kan man bruge bølgerne til at komme ind på land igen,« siger Michael Iwersen.