Et lovforslag vil gøre det lettere for kommunerne at etablere boliger til flygtninge i nedlagte bygninger. Borgernes høringsfrist vil blive reduceret til to uger, men det vil underminere de mest centrale rettigheder i planloven, siger specialist i miljøret.

Landets kommuner har store problemer med at huse det stigende antal flygtninge. Men hvis et nyt lovforslag fra Miljøministeriet vedtages, bliver det muligt for kommunerne at forvandle nedlagte skoler eller andre kommunale bygninger til hjem for flygtninge på kun to uger. Det skriver Politiken.

Forslaget vil give kommunerne mulighed for at skrotte lokalplaner og uden tilladelse at bygge flygtningeboliger i bebyggede landzoner.

I dag er reglerne sådan, at hvis en kommune vil ændre lokalplanen, kan de lokale borgere blive hørt i op til otte uger. Hvis lovforslaget vedtages, vil borgere kun have høringsfrist i to uger.

Men det vil underminere borgernes mest centrale rettigheder i planloven, siger advokat og specialist i miljøret Håkun Djurhuus til Politiken.

»Jeg mindes ikke, at jeg har set et så vidtgående forslag før. Det er helt usædvanligt. Kort høringsproces mindsker i mærkbar grad offentlighedens indflydelse. Borgere vil klart blive stillet dårligere, og det vil have en pris for de berørte,« siger han til avisen.

Lovforslaget kommer efter aftale med Kommunernes Landsforening (KL). I et høringssvar fremhæver KL, at kommunerne står i en akut situation, og at de har brug for en hurtig løsning.