Det er knap to måneder siden, at den otte-årige dreng Magnus, hvis historie nåede ud i stuerne i de fleste danske hjem, tabte kampen til kræft.

Nu må den knuste familie tage imod endnu et hjerteskærende slag midt i sorgen over at have mistet deres søn.

Under Magnus’ kræftsygdom blev der startet en landsdækkende indsamling, der havde til formål at dække de omkostninger, som familien havde til de dyre kræftbehandlinger, og til at forsøde familiens liv i den svære tid.

Læs også:

Danskerne donerede over halvanden million kroner til familien, men nu har Indsamlingsnævnet bestemt, at de ca. 700.000 kroner, der er tilbage efter behandlingen af Magnus, ikke må udbetales til Magnus’ hårdt ramte forældre.

»De har det simpelthen så dårligt,« siger Inger Braae, der er farmor til Magnus og har været med til at starte indsamlingen.

Hendes stemme knækker over, og tårerne er ikke til at holde tilbage, når det handler om, hvordan hun og resten af familien har det i dag ovenpå beslutningen.

»Jeg ved slet ikke, hvad jeg skal sige. Det er et hårdt slag for Julie og Jeppe (forældrene, red.), og jeg har det heller ikke godt, som du godt kan høre,« siger Magnus’ farmor.

Tvist om formålet med indsamlingen
Magnus fik konstateret en kræftsvulst i hjernen ved juletid sidste år. Det danske sygehusvæsen kunne kun tilbyde livsforlængende behandling - ikke kurerende - og derfor besluttede familien at søge hjælp i udlandet.

Indsamlingen ‘Fighting for Magnus’ blev oprettet på Facebook og meldt til Indsamlingsnævnet med et officielt indsamlingsformål. Og det er netop det, der nu er tvisten.

Læs også:

I første linje af formålet skriver ‘Fighting for Magnus’, at “midlerne skal anvendes til fordel for 8-årige Magnus Andersen Eid, som er ramt af hjernekræft”. Nu er Magnus død, og dermed kan de midler, der er tilbage, ikke anvendes til hans formål, mener nævnet.

»Indsamlingsnævnet har stor forståelse for familiens situation. Nævnet finder imidlertid ikke, at de tre ovennævnte formål er omfattet af formålet med indsamlingen,« lyder det i en skriftlig afvisning fra Indsamlingsnævnet.

Inger Braae og resten af foreningen havde selv skrevet til nævnet i håb om at få lov til at bruge pengene til dækning af forældrenes tabte arbejdsfortjeneste efter Magnus’ død, ferie for familien og dækning af psykologhjælp. Men det blev altså afvist uden mulighed for at anke dommen.

»De mener, at formålet kun gælder behandlingen af Magnus. Og det er jo dybest set rigtigt nok. Vi glemte at tænke på, at hvis Magnus døde, så var det bare slut. Vi havde ikke turdet tænke den tanke, at han skulle dø, så det er hårdt, virkelig hårdt, at vi står i denne her situation,« siger Inger Braae.

»Det er helt forfærdeligt«
Indsamlingsnævnet har mulighed for at give dispensation, men det bliver også afvist i den afvisning, som Inger Braae har modtaget, med henvisning til, at det i så fald vil være at snyde de folk, der har doneret til indsamlingen.

»Indsamlingsnævnet har lagt vægt på, at Deres indsamling har været i gang siden den 12. februar 2015, hvorfor et nyt formål med indsamlingen ikke har været oplyst over for de bidragydere, der allerede har doneret til indsamlingen. Derudover finder nævnet ikke, at udvidelsen af formålet har den fornødne lighed med det oprindelige formål,« skriver nævnet.

Læs også:

Familien er i dag fortsat hårdt ramt over tabet af deres søn. Særligt Magnus’ far, Jeppe, lider og står foran en orlov på adskillige måneder, hvor han ikke vil få løn. Derudover har forældrene fortsat brug for intensiv psykologhjælp.

Men familien får altså ikke del i de 700.000 kroner, der er tilbage i fonden. De skal i stedet gå til forskning i kræft, som også var nævnt som et formål med indsamlingen.

»Vi vil jo gerne give til forskning i kræft - det er et rigtig godt formål. Det har aldrig været meningen, at familien skulle have det hele, men lige nu og her, hvor de har det så svært, er det helt forfærdeligt, at vi ikke kan udbetale noget til dem,« siger Inger Braae.

Magnus døde den 5. marts på et hospital i Malaga i Spanien, hvor han skulle i gang med den livreddende behandling.