Op mod hver tredje patient må vente for lang tid på at få stillet en diagnose. Socialdemokraterne påpeger, at udredningsgarantien på 30 dage er et ambitiøst mål.

I Danmark har man ret til at blive udredt inden for 30 dage efter at være blevet henvist til et sygehus. Men det løfte bliver langt fra altid overholdt, og op mod hver tredje patient må vente i længere tid. Det skriver Jyllands-Posten.

Udredningsgarantien på 30 dage blev introduceret i september sidste år som en af regeringens store mærkesager, men i Region Midtjylland, Region Nordjylland og Region Sjælland venter hver tredje patient ifølge avisen i mere end 30 dage. I Region Hovedstaden venter omkring hver femte i for lang tid, mens Region Syddanmark ifølge Jyllands-Posten ikke kan give en status.

Formand for Hjerteforeningen Henrik Steen Hansen advarer om, at det kan koste liv, når patienterne ikke bliver udredt inden for de 30 dage.

»Nu har regionerne haft næsten et år til at komme i gang, så det er klart utilfredsstillende, at det ikke går bedre,« siger han til Jyllands-Posten.

Med udredningsretten indførte regeringen en differentieret behandlingsgaranti, som betyder, at nogle patienter nu må vente i to måneder på behandling mod tidligere én måned. Derfor mener Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde (V), at patienterne har fået forringet en rettighed uden at få noget til gengæld. Hun kræver, at sundhedsminister Nick Hækkerup (S) giver et klart svar på, hvad han vil gøre ved sagen.

Ministeren er på ferie, men sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) siger til Jyllands-Posten, at en udredningsgaranti på 30 dage er et meget ambitiøst mål, og at man ikke kan forvente, at alle regioner kan leve op til garantien endnu. Blandt andet peger han på, at der gennem en rum tid har manglet speciallæger.

Han mener dog, at målet på de 30 dage nok skal blive opfyldt på sigt, men vil ikke gætte på, hvornår det vil være.