En omdiskuteret influenza-vaccine som hundredtusindvis af danskere fik i 2009 og 2010, sættes nu i forbindelse med den uhelbredelige sygdom sklerose.

Mistanken om et sammenfald kommer efter, at en tidligere ledende lægesekretær Marianne Vork i dag står frem i BT og fortæller, at hun udviklede en række symptomer, der senere skulle vise sig at være den neurologiske sygdom sklerose, umiddelbart efter at hun fik vaccinen Pandemrix mod svineinfluenza, eller den såkaldte H1N1-influenza, i 2009.

Marianne Vork var en af de tusindvis af danskere, der arbejdede i sundhedssektoren, som Sundhedsstyrelsen i 2009 opfordrede til at lade sig vaccinere med Pandemrix for at begrænse svineinfluenza-smitten blandt patienter med et svagt helbred.

Af en speciallægeerklæring vedrørende Marianne Vork fremgår det, at der er en del tilfælde af sklerose blandt de vaccinerede med Pandemrix, samt at der ikke er andre forhold, der kan forklare de opståede symptomer.

Alligevel har hun fået afvist at få arbejdsskadeerstatning hos Patienterstatningen, der via finansiering fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse uddeler erstatning ved lægemiddelskader som f.eks. ved vaccinationer, og senere hos Ankestyrelsen.

Årsagen er bl.a., at der ikke kan dokumenteres en sammenhæng mellem hendes sygdom og vaccinen.

Claus Hancke, speciallæge i almen medicin, mener, at tvivlen bør komme Marianne Vork til gode:

- I et sådant tilfælde, hvor en alvorlig neurologisk lidelse debuterer netop på det tidspunkt, hvor eventuelle bivirkninger vil vise sig, bør det komme patienten til gode, siger han.

Hos Ankestyrelsen erkender man, at vaccinen kan være skyld i Mariannes sygdom. Alligevel har man valgt at lukke sagen.

- Selvfølgelig kan der være tvivl, men i denne her lovgivning er det ikke al tvivl, der kommer den skadede til gode, siger Erling Brandstrup, afdelingschef i Ankestyrelsen.

Pandemrix-vaccinen var allerede i 2009 omdiskuteret, fordi den blev sendt på markedet i bl.a. Europa, selv om den ikke var testet i stor skala. Den er siden sat i forbindelse med søvnsygdommen narkolepsi, hvor patienter får pludselig trang til at sove. Lige som sklerose er narkolepsi en neurologisk sygdom.

Professor i neurologi ved Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalet Finn Sellebjerg forklarer til BT, at man i Sverige har haft fokus på, om hvorvidt sklerose var en bivirkning efter brug af Pandemrix.

- Jeg var til et møde så sent som i forrige uge med en svensk kollega, der forsker i det her, og han sagde, at man stadig ikke kunne se nogen overhyppighed, hvad angår sklerose, mens man kunne se et meget tydeligt udsving for narkolepsi, siger han.

Læs meget mere om vaccinen og få hele Marianne Vorks historie i dagens udgave af BT.