Danskerne tager langt færre sovepiller end for ti år siden, hvilket er en medicinsk succeshistorie, mener Sundhedsstyrelsen.

Danskerne spiser markant færre sovepiller end tidligere.

Det viser tal fra den officielle database medstat.dk, som Danmarks Apotekerforening har trukket og bearbejdet for Politiken.

Cirka 240.000 danskere indløste i 2013 mindst én recept på sovemedicin, hvilket er 70.000 færre end ti år tidligere og svarer til et fald på 23 procent.

Afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen Marlene Øhrberg Krag kalder det en medicinsk succeshistorie.

»Det er rigtig godt, at befolkningen – ligesom de sundhedsprofessionelle – har fået en større bevågenhed på disse præparater. Sovepiller er afhængighedsskabende medicin med meget uheldige bivirkninger. Der sker ikke noget, hvis man bare tager dem et par nætter i træk, men et egentligt varigt forbrug skal undgås,« siger Marlene Øhrberg Krag til Politiken og fortsætter: »Derfor er vi jo rigtige glade, når vi kan se et klart mindre forbrug af de her meget afhængighedsskabende lægemidler, der traditionelt set har været brugt i stor stil«, siger hun.

Sundhedsstyrelsen og eksperter er enige om, at faldet i medicinforbruget hænger sammen med en lang række tiltag fra midten af 00’erne.

Blandt andet er informationskampagner til patienter og læger, fokus på lægers ordinationsmønstre og restriktioner mod receptfornyelse over telefonen årsager til succeshistorien, skriver Politiken.